Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ексголову «Нафтогазу» Коболєва підозрюють в розкраданні понад 230 млн грн

Реклама

Сьогодні, 19 січня, НАБУ та САП повідомили про підозру у заволодінні понад 229 млн грн колишньому голові "Нафтогаз України" Андрію Коболєву. Про це повідомила пресслужба Національного антикорупційного бюро.

Слідство встановило, що очільник компанії (2014-2021 рр.) у травні 2018 року всупереч вимогам законодавства видав наказ про преміювання працівників компанії, на підставі якого йому виплатили майже 261 млн грн (еквівалент 10 млн дол. США) за екстраординарні досягнення. Йдеться про позитивне рішення у справі проти російського «Газпрому» щодо контракту купівлі-продажу природного газу у 2009-2019 рр.

На думку правоохоронців, ця сума суттєво перевищувала нормативно визначені розміри таких виплат (37,48 млн грн). До того ж за ті самі досягнення екскерівникові компанії виплатили премію й у 2017 році у розмірі 12,49 млн грн.

Загалом упродовж 2018 року підозрюваному, як вважає слідство, незаконно виплатили коштом компанії понад 229,25 млн грн (різниця між фактично виплаченою премією і максимально допустимим її розміром).

Зазначається, що під час розслідування антикорупційні органи стикнулися з перешкодами з боку колишнього керівництва держкомпанії, яке скерувало документи стосовно виплати премій голові правління до іноземних юридичних радників, які відмовлялися за запитом Національного бюро про міжнародну правову допомогу їх видати.

Однак, після одержання інформації щодо повернення у 2022 році цих документів у розпорядження компанії, детективи НАБУ їх вилучили, «що допомогло надати належну правову оцінку діям колишнього керівника компанії».

Як керівникам бути впевненими в управлінських рішеннях? Завдяки LIGA360. Знаходь алгоритми дій для бізнесу, читай бізнес-новини, контролюй свою репутацію та діяльність конкурентів. Спробуй прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини