Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бізнес обговорив плани щодо роботи податкової системи у 2023 році з керівництвом податкового Комітету ВРУ

Реклама

 Європейська Бізнес Асоціація зустрілась з Данилом Гетманцевим та Ярославом Железняком, Головою та Першим заступником Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики, задля обговорення планів щодо роботи податкової системи у 2023 році.

Серед актуальних питань, що хвилюють бізнес:

1. Програма щодо відбудови України. Так, було поінформовано, що наразі формат, план фінансування, тощо погоджуються.

В контексті окремих критичних секторів, яким держава може надавати підтримку пан Гетманцев зазначив, що є проєкт плану, він є загальнодоступний, там йдеться про такі індустрії як, наприклад, енергетика, оборонний та агро-промисловий комплекс, тощо. Певні рішення вже приймаються, зокрема, стимулювання створення індустріальних парків, розширення програми 5-7-9. Водночас, наразі країна досить обмежена в бюджеті, тому, першочергово потрібно визначити план відновлення, джерела фінансування, тощо і вже далі більш детально розробляти програми підтримки.

2 Законопроєкти щодо регулювання алкогольного ринку. Бізнес виступає проти запровадження підходу до попляшкового обліку алкоголю, схожого на російський. Адже відслідковування в ланцюгу поставок кожної пляшки потребуватиме значного додаткового ресурсу - як людського, так і фінансового, логістичного та операційного. Спільнота вже виступала з відповідним зверненням та закликом доопрацювати дані законопроєкти (№ 8286, 8287 ) з метою розробки та впровадження дієвого механізму, який би сприяв вирішенню поточних проблем на ринку та не створював безпідставних обтяжень і труднощів для виробників та імпортерів алкогольних напоїв. Адже у поточній редакції ці законопроєкти не враховують інтереси бізнесу в питанні боротьби з нелегальною алкогольною продукцією та їх ще потрібно гармонізовувати з нормами ЄС (адже там система працює іншим чином). Водночас, Данило Гетманцев поінформував, що, концептуально, дана система вже була погоджена і закликав спільноту попрацювати над технічною складовою її функціонування в бізнесі.

3. Питання законопроєкту №7611 і продовження пільгового режиму оподаткування ПДВ для IT-індустрії операцій з постачання програмної продукції, а також операцій з програмною продукцією, плата за які не вважається роялті. Адже з 1 січня цю пільгу було скасовано. Водночас, було домовлено, що спільнота поділиться з Комітетом своїми пропозиціями, зокрема в частині наближення податкового законодавства України до ЄС щодо визначення місця постачання послуг та відповідно визначення обов'язку щодо сплати ПДВ на послуги (у тому числі ІТ) за межами України.

4. Усунення юридичної колізії, що виникла щодо використання податкових пільг, які прив'язані до переліку окупованих територій, або на яких велись бойові дії. Так, Податковий Кодекс говорить, що перелік територій затверджується КМУ, а наразі маємо наказ Мінінтеграції. Тож представники податкової вважають, що необхідні додаткові зміни в Податковий кодекс або в Постанову КМУ. Водночас, бізнесу скоро подавати річну звітність, а компанії досі не можуть скористатись своїми пільгами. Тож Комітет попросили взяти ініціативу на себе у вирішенні даної проблеми бізнесу, який найбільше постраждав від війни.  

5. Проблеми з реєстрацією податковий накладних та затримки з відшкодування ПДВ. Незважаючи на набрання чинності останніх змін до постанови КМУ №1165 автоматичне розблокування податкових накладних ще не працює. ЄБА домовились, що Податковий комітет Асоціації в робочому порядку передаватиме до профільного Комітету ВРУ конкретні кейси компаній задля законодавчого врегулювання системних проблем.

6. В контексті законопроєкту №4366 щодо ліцензування ринку електронних платежів (щодо продовження терміну на отримання ліцензії) було поінформовано, що документ направлено на підпис Президенту Україну і запевнено, що колапсу на ринку платіжних послуг точно не буде!

7. Багато ризиків для бізнесу і надходжень до бюджету у зв'язку із нещодавно прийнятим законопроєктом №8166-д «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо застосування режиму експортного забезпечення на період дії воєнного, надзвичайного стану». Деталі про проєкт.

8. Запропоновано розглянути ініціативу щодо виокремлення визначення ставки ПДВ у розмірі 7% щодо постачання та ввезення активних фармацевтичних інгредієнтів (АФІ) - є основним компонентом для виготовлення лікарських засобів. Це забезпечить зменшення адміністративного та фінансового тиску на вітчизняних виробників лікарських засобів в Україні, а також наближатиме Україну до положень ЄС у цій сфері. Крім того, від імені Комітету з охорони здоров'я ЕВА було закликано Комітет ВРУ пріоритезувати підготовку та розгляд у другому читанні проєкту щодо врегулювати питань оподаткування операцій суб'єктами господарювання, що братимуть участь у програмах надання пацієнтам лікарських засобів зі співчуття №5737 - програм, що розширять безкоштовний доступ тяжкохворих пацієнтів до інноваційного лікування, іноді єдиного що існує.

Не крокуй із зав'язаними очима в конкурентному бізнес-середовищі. LIGA360 аналізує медіа, законодавче поле й надійність контрагентів, щоб компанії завжди ухвалювали інформовані рішення. Дізнайтеся більше переваг за посиланням. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини