Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

В Україні запровадять новий механізм повернення валютної виручки при експорті агропродукції

Реклама

Верховна Рада на засіданні 12 січня 2023 року ухвалила зміни до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів, які спрямовані на вирішення існуючої проблеми неповернення валютної виручки, тобто порушення платником податків граничних строків надходження виручки за операціями з експорту товарів (проєкт №8166-д).

Депутати підтримали в цілому доопрацьований проект, який на відміну від проектів № 8166 та № 8166-1, пропонує інший механізм для досягнення відповідної цілі, а саме:

1) на період дії воєнного, надзвичайного стану Кабінет Міністрів України має право запроваджувати режим експортного забезпечення щодо операцій з експорту товарів, включених до товарних позицій 1001, 1003, 1005, 1201, 1205, 1206, 1512, 2306 згідно з УКТ ЗЕД;

2) експорт товарів, щодо яких запроваджено режим експортного забезпечення, можуть здійснювати виключно платники ПДВ, чия реєстрація не є призупиненою;

3) умовою вивезення у митному режимі експорту товарів, щодо яких застосовано режим експортного забезпечення, є наявність позитивної історії щодо повернення валютної виручки за результатом попередніх шести місяців;

4) за відсутності позитивної історії експортера або у разі суттєвого збільшення ним обсягів експортних операцій, умовою вивезення у митному режимі експорту товарів, щодо яких застосовано режим експортного забезпечення, є реєстрація податкової накладної в Єдиному реєстрі податкових накладних за ставкою, визначеною для операцій з постачання таких товарів на митній території України. В такому разі право на бюджетне відшкодування експортер отримає виключно за умови завершення банком України, що обслуговує такого платника податку, здійснення валютного нагляду за дотриманням резидентом граничних строків розрахунків за відповідною операцією з експорту товарів.

У Комітеті ВР зазначили, що законопроект № 8166-д є компромісним документом, в якому враховані ключові пропозиції аграрних асоціацій. Документ дає право легальному агробізнесу експортувати без будь-якого додаткового регулювання в межах встановленого ліміту. Щомісячно можна експортувати на подвоєну суму середньомісячного повернення валютної виручки в країну, розраховану за попередні півроку. Такий експорт можна здійснювати за поточною процедурою, без будь-якого додаткового регулювання.

Якщо потреби експорту перевищуватимуть розрахований ліміт, на цю понаднормову суму необхідно буде зареєструвати податкову накладну за ставкою на рівні 14 %. А після повернення валютної виручки можна відкоригувати таку накладну зі ставки податку 14 % на 0 % й отримати відшкодування ПДВ. Фактично це дозволяє використовувати як заставу за повернення валютної виручки податковий кредит, а не лише живі гроші, як це було передбачено у базовій редакції законопроекту.

Корпоративне рішення LIGA360 - надійний помічник для аграрного бізнесу. Законодавство та аналітика про земельні відносини під час війни, перевірка партнерів та клієнтів в Україні та Великобританії, моніторинг статусу земельної ділянки. Докладніше.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини