Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ прогнозує поступове сповільнення інфляції

Реклама

У 2023 році інфляція сповільниться до 18,7%, а реальний ВВП зросте лише маржинально - на 0,3%. Про це йдеться в щоквартальному Інфляційному звіті за січень 2023 року від НБУ.

Що буде з цінами?

Інфляція і надалі залишатиметься контрольованою та поступово сповільнюватиметься з весни цього року: до 18,7% у 2023 році, 10,4% у 2024 році та 6,7% у 2025 році. Темпи зростання цін на продукти харчування також почнуть сповільнюватися вже з весни 2023 року, а у 2024 році очікується суттєве зниження продовольчої інфляції та її стабілізація на рівні 3-4%.

Коли розпочнеться відновлення економіки?

Бізнес і населення продемонстрували високий рівень адаптивності. Цей чинник підтримуватиме економіку й надалі. Однак через високі безпекові ризики та дефіцит електроенергії економічна активність у 2023 році буде слабкою. Важливою передумовою, що дасть змогу уникнути спаду економіки за підсумками поточного року, є підтримка стійкості енергетичної системи. Повноцінне відновлення економіки очікується в наступних роках. За прогнозами НБУ, у 2024 році економіка зросте на 4,1%, а у 2025 році - ще на 6,4%.

Що відбуватиметься з ринком праці?

Упродовж 2023 року безробіття залишатиметься на високому рівні (біля 26%). Надалі воно знижуватиметься завдяки розширенню попиту на робочу силу на тлі пожвавлення економічної активності. Очікується, що у 2024 році рівень безробіття зменшиться до 20%, а у 2025 році - до 17,6%.

Номінальні доходи домогосподарств підвищуватимуться, зокрема завдяки адаптації реального сектору до роботи в умовах високих ризиків та значним видаткам на оборону й безпеку. Водночас у реальному вимірі зарплати зростатимуть повільно через значну інфляцію: у 2023 році - на 3,3%, а у наступні два роки - ще на 6,5% та 4,3% відповідно.

Вплив дефіциту електроенергії на економіку

НБУ розглянув два сценарії подальшого розвитку подій з дефіцитом е/е:

Базовий - передбачає відносно швидке відновлення енергосистеми завдяки ремонтам та оперативним поставкам обладнання. 

Песимістичний - враховує суттєвіші руйнування енергогенеруючих підприємств або магістральних мереж, тимчасову зупинку окремих блоків АЕС через зниження маневреності системи, суттєві втрати у тепло- та газопостачанні, а також тимчасові тривалі відключення е/е в дефіцитних областях України. 

Дефіцит е/е призводить до зниження обсягів виробництва та скорочення споживчого попиту. За реалізації базового сценарію від'ємний внесок у ВВП у 2023 році оцінено НБУ в 1,9 в. п., а у 2024 році - ще в 0,6 в. п. Натомість, якщо реалізується негативний сценарій, то внесок буде суттєвішим - 3,6 в. п. та 1,5 в. п. відповідно у 2023 та 2024 роках. 

Дефіцит е/е також призводить до втрат зовнішньої торгівлі, передусім через збільшення імпорту нафтопродуктів та енерготоварів. У базовому сценарії втрати у 2023 році оцінено у 2 млрд дол. США та ще в 0,5 млрд дол. США у 2024 році, в негативному - 4 млрд дол. США та 1,2 млрд дол. США відповідно. 

Внаслідок зростання виробничих витрат бізнесу проінфляційний вплив енергетичного терору посилиться порівняно з попереднім роком та в ІІ-ІІІ кварталах 2023 року становитиме 3 в. п., а наприкінці року знизиться до 2 в. п. за реалізації як базового, так і песимістичного сценаріїв. У другому сценарії вищий тиск з боку витрат компенсується слабшим сукупним попитом.

Що буде з міжнародними резервами України?

Суттєві обсяги міжнародної допомоги дадуть змогу зберігати міжнародні резерви на достатньо високому рівні. За прогнозом НБУ, у 2023 році вони становитимуть 27 млрд дол. США, а в наступному році зростуть до 31 млрд дол. США.  

LIGA360 - єдине джерело інформації для всієї компанії. Дашборд ключових медіа та конкурентних показників, бізнес-новини й аналітика та управління ризиками. Замов прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини