Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Українським компаніям буде доступне страхування інвестицій від воєнних ризиків - проект

Реклама

На розгляд Верховної Ради внесено законопроєкт № 9015 щодо страхування інвестицій від воєнних ризиків.

Законопроектом пропонується усунути прогалини у Законі про фінансові механізми стимулювання експортної діяльності, що обмежують можливість страхування вітчизняних інвестицій Експортно-кредитним агентством, в тому числі в умовах військових дій та повоєнного відновлення.

Проєкт передбачає, що страхування прямих інвестицій, в тому числі страхування інвестицій в Україні від ризиків, які можуть бути спричинені збройною агресією, бойовими діями та/або тероризмом, здійснюється виключно за умови спрямування таких інвестицій на створення об'єктів та інфраструктури, необхідної для розвитку переробної промисловості та експорту товарів (робіт, послуг) українського походження.

Заступник голови Комітету ВР з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський повідомив, що це важливий крок для відновлення промисловості.

"Зараз послуга страхування інвестицій від воєнних ризиків потенційно доступна для іноземних інвесторів, які можуть застрахувати свої інвестиції в Україну через MIGA (підрозділ Світового банку). Або через американську DFC.

Але для українських компаній цей механізм недоступний. І це є проблемою, адже за даними Державної служби статистики України, у 2021 році 69% всіх капітальних інвестицій були здійснені за рахунок власних коштів підприємств та організацій. В умовах війни саме внутрішні інвестиції є більш ймовірними та потребуватимуть страхування.

Законопроект пропонує рішення проблеми через Експортно-кредитне агентство (ЕКА). Зараз воно страхує експортні контракти і має право страхувати інвестиції з України в інші країни. Ми пропонуємо розширити його мандат на страхування інвестицій в Україну", - зазначив депутат.

Після прийняття закону і затвердження необхідних нормативних актів Кабміном і Нацбанком, український інвестор зможе звернутись безпосередньо в ЕКА, або в один з банків чи страхову компанію, які співпрацюють з ЕКА, і оформити страховку.

Спробуйте перше рішення для комплаєнс-контролю в Україні. LIGA360:Compliance надає повноту інформації для AML/KYC перевірок та процедури due dilligence. Верифікуйте контрагентів, оцінюйте санкційні та корупційні ризики щодо них. Замовте за посиланням

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини