Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бізнес вимагає від Уряду затвердити перелік територій, на яких ведуться бойові дії

Реклама

Федерація роботодавців України направила запити до профільного комітету Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України та Міністерства фінансів України з вимогами терміново затвердити перелік територій, на яких ведуться бойові дії та/або тимчасово окупованих територій постановою Уряду та надати роз'яснення, яким чином на сьогодні платники податків можуть скористатися наданим їм правом на податкові пільги.

Нагадаємо, після набрання чинності змін, внесених до ПКУ Законом України №2120 від 15.03.2022 р., бізнес, що розташований на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації отримав право не сплачувати пату за землю, екологічний податок тощо. Для впорядкування використання такого права Уряд згідно із вимогами Закону мав затвердити перелік відповідних територій. Аж через 9 місяців після прийняття Закону, 6 грудня 2022 року КМУ прийняв постанову №1364 «Деякі питання формування переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією», але безпосередньо перелік територій цією постановою затверджений не був.

22 грудня 2022 р. наказом Мінреінтеграції №309 відповідний перелік все ж було розроблено, затверджено та оприлюднено. Але ДПС після півторамісячних вагань нещодавно на своєму офіційному сайті оприлюднила роз'яснення, що зазначений перелік «не може застосовуватись для цілей оподаткування, оскільки згідно з Кодексом ключовою умовою можливості застосування платниками особливостей оподаткування є перелік територій, визначений саме Кабінетом Міністрів України».

Таким чином платники податків, що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, вже майже протягом року позбавлені можливості скористатись своїм законним правом не сплачувати відповідні податки.

Згідно з ПКУ на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії:

  • не будуть нараховувати та сплачувати плату за землю за земельні ділянки підприємства та компанії, що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями рф на період з 1 березня 2022 року по 31 грудня року, наступного за роком, у якому припинено або скасовано воєнний, надзвичайний стан;

  • не сплачуватимуть екологічний податок платники екологічного податку за 2022 податковий (звітний) рік;

  • не нараховується й не сплачується податок на нерухомість за об'єкти нежитлової нерухомості (зокрема їхні частки), що перебувають у власності фізичних і юридичних осіб на період із 1 березня 2022 року до 31 грудня року, у якому припинено або скасовано воєнний стан;

  • не нараховуватимуть та не сплачуватимуть мінімальне податкове зобов'язання за 2022 та 2023 рік власники та/або користувачів земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, чиї землі розташовані на територіях.

Не пропусти жодної важливої зміни для бізнесу з LIGA360. Налаштуй моніторинг згадок у ЗМІ, змін конкурентів, законодавства та статусів об?єктів нерухомості. Спробуй прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини