Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ з 11 березня підвищує нормативи формування банками обов'язкових резервів

Реклама

Національний банк продовжує заходи посилення монетарної трансмісії та стимулювання конкуренції банків за строкові кошти вкладників, повідомив регулятор.

Так, з 11 березня нормативи формування банками обов'язкових резервів (ОР) за коштами на вимогу та коштами на поточних рахунках фізичних осіб додатково підвищуються на 10 в. п. Проте на цю частину ОР не поширюватиметься механізм покриття бенчмарк-ОВДП. 

Після набрання чинності відповідним рішенням обов'язкові резерви банків становитимуть у національній валюті:

  • за коштами на вимогу та коштами на поточних рахунках юридичних осіб - 10%;

  • за коштами на вимогу та коштами на поточних рахунках фізичних осіб - 20% (до 11 березня - 10%);

  • за строковими коштами і вкладами (депозитами) юридичних (крім інших банків) і фізичних осіб - 0%;

  • за коштами вкладів (депозитів) і коштами на поточних рахунках інших банків-нерезидентів й кредитами, отриманими від міжнародних (крім фінансових) та інших організацій-нерезидентів - 10%.

В іноземній валюті:

  • за коштами на вимогу та коштами на поточних рахунках юридичних осіб - 20%;

  • за коштами на вимогу та коштами на поточних рахунках фізичних осіб - 30% (до 11 березня - 20%);

  • за строковими коштами і вкладами (депозитами) юридичних (крім інших банків) і фізичних осіб - 10%;

  • за коштами вкладів (депозитів) і коштами на поточних рахунках інших банків- нерезидентів й кредитами, отриманими від міжнародних (крім фінансових) та інших організацій-нерезидентів - 20%.

В НБУ зазначили, що додаткове підвищення нормативів обов'язкового резервування банків сприятиме зниженню профіциту ліквідності в банківській системі. Загальний обсяг обов'язкових резервів, який банки повинні будуть формувати, зросте орієнтовно на 60 млрд грн.

Зниження обсягу вільних коштів у банківській системі спонукатиме банки до активнішої конкуренції саме за строкові кошти фізичних осіб та до подальшого підвищення ставок за гривневими депозитами.  

Відповідні зміни затверджені рішенням Правління Національного банку України від 23 лютого 2023 року № 71-рш, що набирає чинності з 10 березня 2023 року.

Попередні кроки були такими:

з 11 січня 2023 року підвищено на 5 в. п. нормативи обов'язкового резервування банками за коштами на вимогу та коштами на поточних рахунках фізичних та юридичних осіб, а також дозволено банкам покривати до 50% від загального обсягу ОР за рахунок бенчмарк-ОВДП;

з 11 лютого 2023 року додатково підвищено на 5 в. п. обов'язкові резерви банків за коштами на поточних рахунках та коштами на вимогу фізичних та юридичних осіб з можливістю покриття обсягу обов'язкових резервів, що сформувалися внаслідок такого підвищення, за рахунок бенчмарк-ОВДП. Також НБУ розширив перелік бенчмарк-ОВДП, які банки можуть включати в покриття ОР.

Обов'язкові резерви - інструмент центральних банків, який зобов'язує банки зарезервувати на своєму кореспондентському рахунку кошти в обсязі, який визначається як певний відсоток від його зобов'язань (норматив резервування) та враховує частку ОР, яку банк покриває за рахунок бенчмарк-ОВДП. Така сума має бути сформована в середньому за період резервування.

Читайте також: За 2022 рік банки скоротили кожне п'яте відділення - огляд банківського сектору від НБУ

Як фінансовому директору знаходити ефективні рішення? Актуальна база аналітики й законодавства є у LIGA360. Отримай повноту інформації, щоб: передбачати фінансові ризики, контролювати подання звітності, здійснювати податкове планування. Замов презентацію LIGA360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини