Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Про які виклики говорить бізнес через рік повномасштабної війни

Реклама

Минулий рік переважна більшість компаній завершили в мінусі: 83% повідомили про падіння доходів (у USD), з яких у 54% компаній падіння склало більше 20%. Про це розповіла виконавча директорка Європейської Бізнес Асоціації Анна Дерев'янко.

Найбільшими труднощами станом на початок 2023 року підприємці називають:

  • перебої з енергопостачанням, зв'язком та Інтернетом,

  • проблеми з бронюванням співробітників та виїздом за кордон,

  • зниження купівельної спроможності населення.

Водночас про найбільший виклик перших місяців війни - труднощі з логістикою - зараз повідомляє тільки 30% компаній порівняно з 73% у березні 2022 року.

Анна Дерев'янко підкреслила, що і до викликів бізнес намагається адаптуватись, закуповуючи та встановлюючи різноманітні генератори, а деякі підприємці вже починають створювати і свої автономні джерела постачання - встановлюючи, наприклад, сонячні станції на своїх підприємствах.

Також підприємці розглядають і варіанти виходу на глобальні ринки. В Асоціації запустили Global Business for Ukraine (GB4U) ініціативу, щоб більше ділитись інформацією про бізнес-можливості в країні, про потенційних партнерів, підтримувати потенційних інвесторів.

9 з 10 підприємців відчувають наслідки ракетних обстрілів на своїй діяльності - це переривання робочих процесів, скорочення кількості продуктивних годин, складнощі у плануванні, накопичення психологічної втоми співробітників. А ще, це також додаткові витрати - на закупівлю генераторів та інших засобів автономного живлення та зв'язку. При цьому електроенергія з генератора вартує втричі дорожче за електроенергію з системи.

Однак, попри накопичення проблем, бізнес почуває себе краще через рік повномасштабної війни, ніж на її початку.

Усі опитані компанії-члени Асоціації працюють (у березні 2022 не працювали 29% компаній), а 9 з 10 компаній виплачують своїх співробітникам заробітну плату у повному обсязі за будь-якого фінансового результату. До того ж, бізнес суттєво наростив свій запас міцності - рік тому більшість компаній мали фінансових резервів на кілька місяців, то наразі більшість мають резерви на пів року, рік та більше.  Це ще раз говорить про те, наскільки адаптивним, сміливим та прогресивним є бізнес, що працює в країні.

"Звісно, бізнесу здебільшого не доводиться думати про прибутки, однак мені здається, компанії знайшли нову точку рівноваги, коли можуть виконувати свої зобов'язання сплачуючи податки, підтримувати співробітників та забезпечити продовжуваність бізнес-процесів", - зазначила Дерев'янко.

Наразі міжнародні організації, такі як МІГА, DFC та національні уряди окремих країн (Польща, Німеччина) почали страхувати ризики для нових інвестицій в Україну під час війни. Тож є надія, що приватних інвестицій буде більше.

Також інвестуватимуть в Україну і вже присутні на ринку компанії - 63% учасників ЄБА мають такі наміри. Першочергово це будуть інвестиції у підтримку бізнесу, але з'являються і нові проєкти, зокрема в військовій/оборонній сфері. До того ж, пріоритетними галузями для інвестицій залишаються агро, IT, фарма, транспорт, FMCG.

Читайте також: 76% підприємців планують розширення бізнесу у 2023 - результати дослідження ЄБА

LIGA360 - надійний помічник бізнесу в умовах воєнного стану. Не пропустіть жодної зміни законодавства, перевіряйте компанії та фізичних осіб, контролюйте реєстраційні зміни ваших об?єктів нерухомості. Придбайте LIGA360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини