Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

76% підприємців планують розширення бізнесу у 2023 - результати дослідження ЄБА

Реклама

Незважаючи на погіршення настроїв бізнесу 3 з 4 МСБ планують розширення бізнесу у 2023 році. Про це свідчать результати опитування "Індекс настроїв малого бізнесу за 2022 рік", яке провела Європейська Бізнес Асоціація.

У 2022 році показник Індексу впав до 2,4 балів з 5-ти можливих, що є другим найнижчим значенням за всю історію дослідження. Для порівняння, у 2021 році показник Індексу склав 2,6 балів, а у 2020 - 2,2 бали.

Серед опитаних ЄБА підприємців 58% наразі незадоволені станом справ у їхньому бізнесі (у 2021 було 52%). Одночасно зменшилась частка тих, хто станом справ задоволений -  поточні 24% проти 32% минулого року.

Найгірше з усіх складників Індексу учасники опитування оцінили економічну ситуацію в країні:

42% вважають її несприятливою,

29% - катастрофічною.

Однак варто зазначити, що під час активної фази пандемії коронавірусу ці оцінки були ще гіршими - тоді 44% респондентів оцінили стан економіки як катастрофічний.

Вдруге за шість років проведення дослідження погіршились не тільки настрої, але й очікування змін підприємців. Наразі частка тих, хто прогнозує, що стан справ у бізнесу й надалі погіршуватиметься (38%) переважає кількість тих, хто очікує покращення ситуації (33%) у наступні пів року.

На оцінки бізнесів найбільший негативний вплив мають такі фактори, як активні бойові дії та близькість до фронту, руйнування, обстріли, перебої з електропостачанням та зв'язком, недоступність кредитних коштів, падіння споживчого попиту та зменшення платоспроможності населення, ускладнення логістики, інфляція, податковий тиск.

Попри труднощі, більшість підприємців, а саме 76% планують розширення бізнесу у 2023 році. З них 28% планують розширювати географію присутності, 26% - відкриття нових напрямків, 25% - вихід на зовнішні ринки, 21% - зміну кількості співробітників. 

Для розширення бізнесу більшість опитаних (67%) залучатимуть нові кошти. Здебільшого підприємці покладаються на власні фінанси (30%) та меншою мірою на гранти (21%) і кредити (10%). Порівняно з 2021 роком втричі впала частка кредитних коштів у користуванні МСБ - тоді на них покладались 32% компаній.

Кредитування - традиційно актуальна тема для малого бізнесу. У 2022 році підприємці повідомляють про труднощі з отриманням кредитів. Серед опитаних нами МСБ 59% вважають банківське кредитування недоступним або важкодоступним, тоді як у 2021 році таких було 40%.

Щодо впливу атак на енергетичну інфраструктуру:

8% повністю зупиняють роботу через обстріли,

20% - тимчасово призупиняють,

45% підприємців змінюють графік роботи та/або змінюють обсяги виробництва чи надання послуг.

Для підготовки до роботи в таких умовах підприємці спрямували додаткові кошти на купівлю генераторів та інших ДБЖ (55%) і засобів зв'язку та Інтернету (41%). Водночас ті, в кого немає фінансової можливості вимушені підлаштовуватись під графік відключень, зокрема й працювати в нічні зміни.

Докладніше у презентації

Отримуй актуальну інформацію для збереження бізнесу в умовах війни. Нормативно-правова інформація, щоденні оновлення документів, аналітичних статей та рекомендацій від LIGA ZAKON. Читай за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини