Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Due Diligence як важливий етап перед укладанням угоди

Реклама

При розвитку бізнесу компанії проходять різноманітні перевірки від державних органів та установ, кредиторів і партнерів.

Due Diligence - це процес збору та аналізу інформації про бізнес-об'єкт (далі - Об'єкт) перед укладанням контракту, здійсненням угоди або придбанням активів.

Угоди, що потребують попереднього дью-ділідженсу, можуть суттєво відрізнятися за природою та вимагати різних акцентів під час проходження перевірки:

  • угоди злиття і поглинання (M&A): покупець проводить всебічну перевірку Об'єкта поглинання;

  • випуск цінних паперів: первинне розміщення акцій на біржі (IPO) або випуск облігацій - перевірку Об'єкта здійснюють менеджери розміщення із залученням професійних юридичних, фінансових та інших консультантів (з метою подальшого випуску проспекту емісії);

  • отримання міжнародного фінансування або гранту - перевірку проводить фінансова установа із залученням профільних консультантів;

  • укладання партнерських угод, початок роботи як постачальника з великими міжнародними компаніями, розвиток експортної кооперації тощо.

У деяких випадках (наприклад, за укладання партнерства) дью-ділідженс може бути двостороннім, тобто перевірку проводять обидві Сторони угоди.

Зазвичай дью-ділідженс - це не початкова стадія взаємодії між Сторонами, адже він сам собою може потребувати значних витрат, особливо за потенційного великого розміру угоди.

Із цього випливає рекомендація: не варто входити в процес дью-ділідженсу до того, як базові умови угоди узгоджені Сторонами.

Як ефективніше виконувати комплаєнс-процедури для бізнесу? З новим рішенням LIGA360:Compliance. Контролюйте дотримання вимог законодавства, здійснюйте due dilligence та AML/KYC перевірки, моніторте репутацію вашої компанії та партнерів. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

Відповідно до завдань, виділяють наступні види дью-ділідженсу:

1. Фінансовий дью-ділідженс - процес збору та аналізу фінансових даних Об'єкта. Цей вид дью-ділідженсу проводиться безпосередньо командою Покупця або спеціально залученою командою аудиторів. Як правило, метою такої перевірки є підтвердження або коригування історичних фінансових результатів Об'єкта (часто такі результати є базою для оцінки Об'єкта) або дослідження прогнозів Об'єкта на обґрунтованість.

2. Юридичний дью-ділідженс - процес збору і аналізу різноманітної юридичної інформації про Об'єкт: статусу реєстрації та права власності на основні активи, умови ключових договорів, судові процеси та обтяження, відповідність вимогам чинного законодавства тощо. Такий дью-ділідженс зазвичай проводить спеціально залучена команда юристів з різною спеціалізацією залежно від поставленого завдання (корпоративні юристи, юристи із земельного права тощо).

3. Податковий дью-ділідженс - аналіз податкових практик Об'єкта та стану його розрахунків з бюджетом. Під час цієї перевірки визначається рівень потенційних ризиків (і пов'язаних з ними санкцій), а також надаються рекомендації щодо приведення наявної моделі Об'єкта до найкращих практик і вимог законодавства.

4. Операційний (іноді - технічний) дью-ділідженс передбачає перевірку операційної діяльності Об'єкта: стану активів, бізнес-процесів і практик. Зазвичай така перевірка проводиться командою Покупця або під її керівництвом із залученням зовнішніх консультантів, адже від результатів цієї частини дью-ділідженсу залежить висновок щодо можливості інтеграції бізнесу Об'єкта в наявну структуру Покупця. Також може бути скоригована і ціна угоди, бо незадовільний стан активів може вимагати додаткових інвестицій.

5. Специфічні перевірки можуть вимагатися залежно від типу Об'єкта і завдань Покупця: екологічний дью-ділідженс, організаційний дью-ділідженс, дослідження впливу на основних стейкхолдерів.

Due Diligence проводиться в кількох основних формах:

  • інтерв'ю з акціонером, менеджментом і працівниками Об'єкта за визначеними опитувальниками;

  • документальна перевірка;

  • фізична перевірка активів, інвентаризація.

У результаті команда Покупця та залучені команди аудиторів, юристів та інших консультантів готують звіт по проведеній перевірці, що буде містити основні висновки щодо дослідженої інформації, визначені ризики та рекомендації щодо їхнього подолання.

Результати проходження Due Diligence:

  • повний вихід однієї зі Сторін з угоди;

  • призупинення угоди за ініціативою однієї зі Сторін до вирішення певних проблем;

  • зміна структури транзакції;

  • корекція базових умов транзакції;

  • збереження базових умов транзакції та надання Продавцем лише базових гарантій та репрезентацій.

Рекомендації для успішного проходження Due Diligence

Загальна рекомендація і для Продавця, і для Покупця - залучати професійних консультантів: аудиторів, податківців і юристів (і/або спеціалізованих галузевих спеціалістів) для Покупця та фінансового радника, який супроводить дью-ділідженс, для Продавця.

Серед базових рекомендацій, що допоможуть зробити процес перевірки відносно комфортним для Сторін, варто виділити наступні:

  • за можливості заздалегідь пройти вендор дью-ділідженс, тобто самостійно ініційовану перевірку із залученням професійних консультантів, що зможуть провести процедури, наближені до реального дью-ділідженсу, вчасно виявити ризики (про які Продавець може навіть не знати) та запропонувати шляхи їхнього подолання. Звіт про таку перевірку може в майбутньому надаватися команді Покупця для потенційного скорочення термінів проходження реального дью-ділідженса;

  • підготуватися до проходження дью-ділідженсу: створити віртуальну кімнату даних (VDR), до якої буде відскановано всі основні документи, які можуть зацікавити Покупця (реєстрація, право власності на основні активи, ключові контракти, фінансова інформація тощо). Гарною практикою буде проходження податкової перевірки, щоб закрити попередні податкові періоди і скоротити обсяг дослідження;

  • виділити окрему команду співробітників, яка буде відповідати за проходження DD з боку Об'єкта, запропонувати мотивацію такій команді;

  • домовитися про основні умови угоди (принаймні на рівні принципів) до початку дью-ділідженсу;

  • домовитися про структуру і строки проходження дью-ділідженсу;

  • підготувати лист розкриття та визначити розумну кількість гарантій;

  • не приховувати факти, які все одно стануть відомими та можуть надалі спричинити порушення гарантій та відповідні санкції або щонайменше - підірвуть довіру до Сторони. При цьому не варто презентувати ситуацію гіршою, ніж вона є насправді.

Таким чином, дью-ділідженс це один з найважливіших етапів угоди, який може внести суттєві корективи в плани Сторін, структуру і ціну угоди, або навіть зупинити подальшу реалізацію такої угоди. При цьому безумовно, первинними факторами все одно залишаються наміри Сторін, бізнес-логіка в транзакції та бажання і можливість домовлятися.

Належна підготовка до Due Diligence дозволить суттєво скоротити час і необхідний обсяг ресурсів для його проходження та значно підвищує шанси на успішне завершення угоди.

За матеріалами Європейської Бізнес Асоціації.

Не пропустіть важливих змін щодо ваших договорів. Налаштуйте розширений моніторинг сторін з функціоналом CONTRACTUM у LIGA360. Отримуйте сповіщення про зміни у ЄДР, перевірки, відкриті провадження чи участь компаній у тендерах. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини