Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Міжвідомча група рекомендує скасувати 49% інструментів регулювання МОЗ

Реклама

Міжвідомча робоча група з питань прискореного перегляду інструментів державного регулювання господарської діяльності (МРГ з дерегуляції) рекомендувала скасувати 49% інструментів державного регулювання у сферах компетенції Міністерства охорони здоров'я та підпорядкованих центральних органів виконавчої влади. Ще 25% інструментів пропонується осучаснити. Про це повідомляє пресслужба Мінекономіки.

«Проаналізовано ще понад 90 чинних інструментів держрегулювання. Ми дійшли висновку, що майже половина з них не несе необхідного функціоналу з захисту інтересів держави та суспільства, є застарілими чи дублюючими, і має бути скасована. Ще чверть потребує осучаснення, що теж відображено в рекомендаціях Міжвідомчої робочої групи», - зазначила Перший віце-прем'єр-міністр - Міністр економіки України Юлія Свириденко, яка очолює МРГ з дерегуляції.

Так, зокрема, рекомендовано скасувати низку висновків державної санітарно-епідеміологічної експертизи для різних сфер діяльності. Наприклад, висновок щодо об'єктів поводження з відходами.

До скасування рекомендовані також, зокрема:

  • дозвіл на виробництво, переробку та реалізацію продуктів харчування і харчових добавок, предметів гігієни та санітарії, косметично-парфумерних виробів, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, товарів побутової хімії та дитячого асортименту;

  • дозвіл на використання небезпечних факторів;

  • погодження на документацію на розроблення, виготовлення і використання нових машин, механізмів, устаткування, інших засобів виробництва, нових технологій, виробничих процесів;

  • погодження схем передпроектної документації, що стосується районного планування і забудови населених пунктів, курортів тощо.

На думку МРГ, ці інструменти є дублюючими чи обтяжливими для бізнесу.

Крім того до скасування рекомендована низка застарілих та неактуальних інструментів:

  • висновок атестаційно-експертний, що підтверджує наявність в особи цілительських здібностей;

  • дозвіл спеціальний на зайняття народною медициною (цілительством);

  • дозвіл на використання есенцій, що призначені для ароматизації одних видів продуктів для інших продуктів;

  • дозвіл на використання нової добавки;

  • свідоцтво про державну реєстрацію дезінфекційного засобу;

  • дозвіл на відкриття аптек з відхиленням від нормативів мінімального забезпечення населення державними та комунальними закладами охорони здоров'я, що здійснюють реалізацію лікарських засобів та ін.

МРГ також рекомендувала оптимізувати інструменти держрегулювання, що виконують важливу функцію з захисту інтересів держави та суспільства та мають залишитися. Зокрема, будуть оптимізовані ліцензії на провадження господарської діяльності з медичної практики, висновок щодо якості лікарського засобу тощо.

Раніше МРГ сформувала пропозиції щодо скасування чи оптимізації більше 70% інструментів держрегулювання зі сфери компетенції Міністерства економіки та більше 80% - Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів. Також запропоновано скасувати або осучаснити майже третину чинних інструментів державного регулювання у сферах авіації, автомобільних доріг, безпеки на транспорті, залізниці, зв'язку, судноплавства, туризму.

Перевіряєте відповідність вимогам регуляторів? Спробуйте LIGA360:Compliance. У нашій найповнішій базі документів ви зможете знайти усі чинні норми Податкової, Нацбанку та інших держорганів. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини