Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Уряд підвищив розмір гарантійного внеску для аукціонів з продажу спецдозволів на надрокористування

Реклама

Кабінет Міністрів постановою від 21 березня 2023 року № 247 уніс зміни до Порядку проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами, які, зокрема, передбачають підвищення мінімального розміру гарантійного внеску для участі в електронних торгах.

Так, розмір гарантійного внеску становитиме 20 відсотків початкової ціни лота, але не менше 10 млн грн для корисних копалин, які мають стратегічне значення для сталого розвитку економіки та обороноздатності держави, 20 млн грн для вуглеводнів, 2 млн грн для родовищ та/або ділянок надр, що містять пісок, та 1 млн грн для інших корисних копалин (крім лота з продажу спеціального дозволу на геологічне вивчення, в тому числі дослідно-промислову розробку, видобування підземних вод (у тому числі мінеральних) для всіх потреб).

Для кожного повторного аукціону зазначені суми збільшуються в два рази для повторного аукціону, в п'ять разів для другого повторного аукціону, в 15 разів для кожного подальшого повторного аукціону.

За словами заступника Міністра захисту довкілля та природних ресурсів Євгенія Федоренка, Уряд і раніше підвищував мінімальний розмір гарантійного внеску, однак випадки недобросовісної конкуренції під час проведення аукціонів з продажу спецдозволів на користування надрами не припинилися.

Зокрема, деякі учасники торгів пропонують завищені суми за лот, а ставши переможцем у торгах, відмовляються від його купівлі. Як результат - конкурент усунутий, а втрата гарантійного внеску є несуттєвою у порівнянні з вигодами, які вони отримують, не допускаючи конкурентів на ринок.

При цьому відсутність належної конкуренції не сприяє оновленню матеріально-технічної бази та застосуванню нових сучасних технологій надрокористування.

«Нові правила проведення аукціону запроваджують динамічне збільшення заставного внеску, що гарантовано дозволить прибрати монополії, а добросовісному покупцю стати власником ліцензії на конкурентних умовах, створювати нові робочі місця та сплачувати податки до бюджетів усіх рівнів», - підкреслив Євгеній Федоренко.

Він додав, що системні кроки реформи надрокористування дозволять Україні стати рівноправним учасником Європейської Стратегії щодо мінеральної сировини до 2030 року.

LIGA360 допомагає бізнесам зростати. Тільки зараз замовте до 10 робочих місць LIGA360 за фіксованою ціною 7000 грн/міс. на пів року. Отримайте доступ до високоякісної бізнес-інформації та зручних інструментів роботи, які необхідні вашим менеджерам, юристам, бухгалтерам та HR. Замовте прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини