Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Україна та МВФ досягли попередньої згоди щодо програми фінансування на суму 15,6 млрд доларів: деталі

Реклама

України та Міжнародний валютний фонд досягли згоди на робочому рівні щодо 48-місячної програми розширеного фінансування (EFF). Про це повідомляють пресслужби МВФ та Міністерства фінансів України.

Угода передбачає фінансування для України в розмірі 15,6 млрд дол. США (СПЗ 11,6 млрд) і включає низку макроекономічних і фінансових заходів для підтримки економічного відновлення України.

Програма EFF спрямована на підтримку фіскальної, зовнішньої, цінової та фінансової стабільності, а також на підтримку триваючого поступового економічного відновлення, одночасно сприяючи довгостроковому зростанню в контексті післявоєнної відбудови та вступу України до ЄС.

Вона включає два етапи:

Перший етап (12-18 місяців) на основі заходів Моніторингової програми, передбачає:

  • зміцнення фіскальної, зовнішньої, цінової та фінансової стабільності шляхом посилення мобілізації надходжень;

  • уникнення монетарного фінансування та націлення на фінансування з внутрішніх боргових ринків;

  • сприяння довгостроковій фінансовій стабільності, в тому числі шляхом підготовки більш глибокої оцінки стану банківського сектора та продовження сприяння незалежності НБУ.

На цьому етапі українська влада має уникати нових заходів, які можуть зменшити податкові надходження. А також продовжувати реформи для зміцнення системи урядування та боротьби з корупцією.

Другий етап включає в себе:

  • реформи, спрямовані на відновлення та реконструкцію;

  • заходи, спрямовані на підтримку вступу України до ЄС;

  • підвищення фінансової стійкості та прискорення довгострокового зростання.

Під час другого етапу очікується повернення України до принципів довоєнної політики, що включає гнучкий обмінний курс та інфляційне таргетування.

Крім того, буде зосереджено увагу на впровадженні суттєвих структурних реформ у фіскальній політиці для стабілізації середньострокових надходжень шляхом впровадження стратегії національних доходів, а також започаткування управління державними фінансами та запровадження реформ управління державними інвестиціями, які допоможуть у процесі післявоєнної реконструкції. Для підтримки післявоєнних реформ також необхідно буде покращити конкуренцію у енергетичному секторі, одночасно зменшуючи квазіфіскальні зобов'язання.

Наступним кроком є затвердження Програми EFF Радою директорів Фонду, яке очікується в найближчі тижні.

LIGA360 допомагає бізнесам зростати. Тільки зараз замовте до 10 робочих місць LIGA360 за фіксованою ціною 7000 грн/міс. на пів року. Отримайте доступ до високоякісної бізнес-інформації та зручних інструментів роботи, які необхідні вашим менеджерам, юристам, бухгалтерам та HR. Замовте прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини