Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Інвестори-нерезиденти зможуть репатріювати відсотки за ОВДП, отримані після 1 квітня 2023 року

Реклама

НБУ вніс зміни до своєї постанови №18 для надання можливості нерезидентам репатріювати за кордон з 1 квітня 2023 року кошти, інвестовані в облігації внутрішньої державної позики (ОВДП). Відповідна постанова НБУ від 22 березня 2023 року № 29 набирає чинності з 23 березня 2023 року.

Тобто іноземні інвестори отримали можливість переказувати за кордон кошти, отримані від сплати відсотків за ОВДП після 1 квітня 2023 року.

Натомість НБУ відкладає ухвалення аналогічного рішення щодо можливості репатріювати основну суму, вкладену у внутрішні держоблігації, до суттєвого зниження безпекових і макроекономічних ризиків.

За оцінками регулятора, обсяг сплати відсотків за ОВДП в період із 1 квітня й до кінця 2023 року становитиме близько 120 млн дол. США (в еквіваленті за офіційним курсом НБУ). Відповідна сума може збільшитися в разі додаткової купівлі інвесторами-нерезидентами ОВДП з виплатою відсотків після 1 квітня 2023 року, але це не спричинить значного тиску на міжнародні резерви України.

Національний банк розраховує, що можливість репатріації відсотків створить стимули для нерезидентів реінвестувати отриману основну суму і накопичені гривневі кошти в нові облігації. Це сприятиме розвитку ринку державних облігацій та мінімізує ризики прямого фінансування дефіциту бюджету з боку НБУ, а отже й загрози для макрофінансової стабільності.

Крім того, встановлено, що банк не має права завершити здійснення валютного нагляду за дотриманням резидентами граничних строків розрахунків за операцією з експорту товарів після зарахування на поточний рахунок резидента в банку грошових коштів, що надійшли від нерезидента за товар, якщо ці кошти не переказувалися з-за кордону в Україну.

Читайте також: Що потрібно знати експортеру про механізми розрахунків

Отримуй актуальну інформацію для збереження бізнесу в умовах війни. Нормативно-правова інформація, щоденні оновлення документів, аналітичних статей та рекомендацій від LIGA ZAKON. Читай за посиланням.

LIGA360 - твоя бізнес підтримка. Тільки зараз скористайтеся акційною пропозицією. Замовте до 10 робочих місць за фіксованою ціною 7000 грн/міс. на пів року. На вибір - рішення для керівників, юристів, бухгалтерів, HR. Деталі за посиланням. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини