Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бронювання працівників: Нацбанк затвердив критерії для учасників фінансового ринку

Реклама

Національний банк визначив критерії віднесення учасників фінансового ринку до установ, які мають важливе значення для галузі національної економіки, що застосовуватимуться для ринку фінансових послуг. Відповідні норми містить постанова правління НБУ від 24 березня 2023 року № 32, що набрала чинності з 29 березня.

Так, установа може бути визначена такою, що має важливе значення для фінансового ринку, за умови, якщо вона є:

  • системно важливим банком;

  • страховиком, якого віднесено до 1 або 2 групи суспільної важливості, що має діючу ліцензію на здійснення добровільного страхування життя або обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, а також дотримується нормативу платоспроможності та достатності капіталу й нормативу ризиковості операцій страховика, установлених законодавством з питань регулювання діяльності небанківських фінансових установ;

  • лізингодавцем, що є учасником банківської групи, в якій відповідальна особа-банк є системно важливим, та в якого вартість нових договорів фінансового лізингу, укладених упродовж останнього звітного року, перевищує 1 млрд гривень;

  • учасником платіжного ринку та її віднесено до системно важливих або важливих платіжних систем, важливих учасників платіжних систем і важливих технологічних операторів за результатами діяльності 2022 року;

  • юридичною особою, що отримала ліцензію Національного банку на надання банкам послуг з інкасації та погодження НБУ на здійснення операцій з оброблення та зберігання готівки, яка в середньому за квартал виконує інкасацію та перевезення готівкових коштів на суму понад 5 млрд гривень, у тому числі коштів державних установ, та здійснює інкасацію не менше 1 000 торгових точок клієнтів і не менше 1 000 банківських автоматів та/або програмно-технічних комплексів самообслуговування;

  • єдиним об'єднанням страховиків, що здійснюють обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів за шкоду, заподіяну третім особам;

  • юридичною особою, що надає послуги системно важливим банкам, що є допоміжними до платіжних послуг, і її діяльність безпосередньо пов'язана з обслуговуванням банківських автоматів, платіжних терміналів, виконанням міжбанківських платіжних операцій в обсягах не менших, ніж 35% від кількості відповідних пристроїв/операцій системно важливого банку.

Для визначення критично важливими установи, регулювання діяльності яких здійснюється Нацбанком, а також провайдери сервісів, що забезпечують безперервність роботи фінансових установ, повинні звернутися до НБУ. Під час звернення вони повинні подати регулятору документи та надати інформацію, що підтверджують їх відповідність щонайменше трьом із семи критеріїв, включно з галузевим.

За результатами розгляду звернення Національний банк надішле заявнику своє рішення (протягом трьох робочих днів із дня його прийняття).

Якщо установа буде визнана критично важливою для фінансового ринку, вона має подати до Нацбанку список військовозобов'язаних працівників для здійснення їхнього бронювання.

Після розгляду та перевірки цього списку регулятор подасть його на погодження Генеральному штабу ЗСУ.

Нагадуємо, що визначення підприємств, установ, організацій такими, що мають важливе значення для галузей національної економіки є одним із критеріїв для отримання статусу "критично важливого для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період». Всього підприємство, установа або організація повинно відповідати мінімум трьом критеріям, встановленим постановою КМ № 76.

За матеріалами НБУ.

Отримуй актуальну інформацію для збереження бізнесу в умовах війни. Нормативно-правова інформація, щоденні оновлення документів, аналітичних статей та рекомендацій від LIGA ZAKON. Читай за посиланням.

LIGA360 - на підтримку українського бізнесу. Тільки зараз замовте до 10 робочих місць за фіксованою ціною 7000 грн/міс. на пів року. Отримайте доступ до високоякісної бізнес-інформації та зручних інструментів для роботи. Деталі акції за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини