Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Готуються податкові зміни для молочної галузі

Реклама

У Верховній Раді зареєстрували три законопроєкти для стимулювання споживання молочної продукції населенням:

1. Законопроєкт № 9161. Запропоновано внести зміни до ПКУ, якими передбачається оподаткування ПДВ за ставкою 10 % операцій з постачання та ввезення на митну територію України молока та молочної продукції:

  • молока та вершків, незгущених та без додання цукру чи інших пiдсолоджувальних речовин;

  • молока та вершків, згущених та з доданням цукру чи інших пiдсолоджувальних речовин;

  • маслянки, коагульованих молока та вершків, йогурту, сметани, кефіру та інших ферментованих або сквашених (бактеріальними заквасками) молока та вершків, згущених або незгущених, з доданням або без додання цукру чи інших пiдсолоджувальних речовин, ароматизованих чи неароматизованих, з доданням або без додання фруктів, горіхів чи какао;

  • молочної сироватки, згущеної або незгущеної, з доданням чи без додання цукру чи інших пiдсолоджувальних речовин;

  • продуктів, що складаються з натуральних компонентів молока, з доданням чи без додання цукру чи інших пiдсолоджувальних речовин;

  • масла вершкового;

  • сирів всіх видів i кисломолочного сиру.

2. Законопроєкт № 9163. Запровадження внеску на галузеве фінансування програм просування молочної продукції як джерела фінансування заходів щодо просування молочної продукції (товарів за кодами УКТЗЕД 0401-0406), що сплачується при введенні в обіг молочної продукції переробними підприємствами та імпортерами. Отримувачем та розпорядником внеску буде репрезентативна міжгалузева організація (об'єднання виробників та переробників молока), за умови що загальна вартість постачання (без урахування ПДВ) молочних продуктів, які класифікуються за кодами згідно з УКТ ЗЕД: 0401, 0402, 0403, 0404, 0405, 0406, реалізованих переробними підприємствами членами об'єднань, що входять до складу такої міжгалузевої організації, протягом попереднього календарного року складає не менше 50% загальної вартості постачання відповідних товарів (без урахування ПДВ), реалізованих протягом попереднього календарного року переробними підприємствами, які мають експлуатаційний дозвіл на діяльність, пов'язану з виробництвом молочних продуктів.

Об'єктом справляння внеску є:

  • у переробних підприємств - обсяг (вартість) реалізованої молочної продукції у звітному періоді (без урахування податку на додану вартість);

  • у імпортерів - митна вартість ввезених молочних продуктів (без урахування податку на додану вартість);

Розмір (ставка) внеску становить:

  • для переробних підприємств - 0,5% вартості реалізованої молочної продукції;

  • для імпортерів - 0,5% від митної вартості молочної продукції.

Проектом також визначено механізм справляння та використання внеску на галузеве фінансування програм просування молочної продукції. У випадку несплати внеску у встановлені терміни, такому суб'єкту нараховується пеня у розмірі 0,3% в день від суми несплачених у визначений строк грошових коштів, але не менше 100% від суми несплачених коштів.

Репрезентативна міжгалузева організація має право звертатися до суду щодо стягнення внеску та пені з суб'єктів господарювання, якими не здійснено (несвоєчасно здійснено) оплату внеску.

3. Законопроєкт № 9162. Передбачається внесення зміни до статті 19-1 Податкового кодексу України, за якими податкові органи надаватимуть:

  • репрезентативній міжгалузевій організації об'єднань сільськогосподарських виробників молока та молочної сировини, переробників молока, інформацію, необхідну для визначення розміру внеску на галузеве фінансування програм просування молочної продукції, у строки, визначені частиною дванадцятою статті 13-1 Закону України «Про молоко та молочні продукти» (статтею 13-1 Закон буде доповнено проєктом № 9163) ;

  • центральному органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну аграрну політику, інформацію, необхідну для прийняття рішення про підтвердження відповідності репрезентативної міжгалузевої організації умові, за якою загальна вартість постачання молочних продуктів складає не менше 50% загальної вартості постачання відповідних товарів, реалізованих протягом попереднього календарного року переробними підприємствами, які мають експлуатаційний дозвіл на діяльність, пов'язану з виробництвом молочних продуктів.

Бізнес не встигає за сучасним ритмом? Автоматизуйте роботу з LIGA360. Моніторте зміни воєнного стану, правові новації, свіжі судові кейси та діяльність ваших контрагентів. Замовте презентацію LIGA360 для своєї компанії прямо сьогодні.

LIGA360 - твоя бізнес підтримка. Тільки зараз скористайтеся акційною пропозицією. Замовте до 10 робочих місць за фіксованою ціною 7000 грн/міс. на пів року. На вибір - рішення для керівників, юристів, бухгалтерів, HR. Деталі за посиланням. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини