Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи повинен працівник надавати військово-облікові документи роботодавцю: роз'яснення від ФПУ

Реклама

Федерація профспілок України надала роз'яснення про те, чи повинен працівник надавати військово-облікові документи роботодавцю.

Так, відповідно до частини другої статті 24 Кодексу законів про працю, при укладенні трудового договору громадянин зобов'язаний подати паспорт або інший документ, що посвідчує особу, трудову книжку (у разі наявності) або відомості про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування, а у випадках, передбачених законодавством, - також документ про освіту (спеціальність, кваліфікацію), про стан здоров'я, відповідний військово-обліковий документ та інші документи.

Постанова КМ від 30 грудня 2022 року № 1487 «Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів» передбачає синхронізацію Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів з іншими державними реєстрами. Для актуалізації даних кожен роботодавець повинен вести та регулярно оновлювати різноманітні облікові документи.

Відповідно до частини другої статті 24 КЗпП роботодавець має вимагати військово-облікові документи з 23 квітня 2021 року згідно з Законом № 1357-IX.

З метою організації та ведення військового обліку громадяни повинні надати роботодавцеві:

  • призовники - приписне посвідчення;

  • військовозобов'язані - військовий квиток чи тимчасове посвідчення;

  • резервісти - військовий квиток.

Роботодавець зобов'язаний взяти кожного нового працівника на військовий облік у ТЦК та СП та довести до його відома під особистий підпис правила військового обліку. Про звільнення з роботи кожного працівника роботодавець також повинен повідомляти відповідні ТЦК та СП.

Щодо працівника, який працює тривалий час і не надавав відповідні військово-облікові документи, то у разі ненадання таких документів звільнити за цією підставою працівника з роботи не можна.

Однак, на роботодавця покладений обов'язок вести списки персонального військового обліку на підприємствах, а тому він може перевіряти в громадян наявність військового квитка у паперовій формі або в електронній (з використанням мобільного застосунку «Дія») як під час оформлення на роботу, так і в уже прийнятих на роботу.

Усі ризики для бізнесу - як на долоні з рішенням LIGA360. Юридичні, договірні, майнові та медіа ризики контролюються з єдиного цифрового простору. Спробуй корпоративне рішення LIGA360 прямо зараз.

LIGA360 - твоя бізнес підтримка. Тільки зараз скористайтеся акційною пропозицією. Замовте до 10 робочих місць за фіксованою ціною 7000 грн/міс. на пів року. На вибір - рішення для керівників, юристів, бухгалтерів, HR. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини