Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Кримінальному кодексі може з'явитися новий вид покарання - пробаційний нагляд

Реклама

Кримінальний кодекс України можуть доповнити новим покаранням у вигляді пробаційного нагляду, що передбачає комплексний вплив на правопорушника без ізоляції від суспільства протягом 1-5 років (1-2 роки для неповнолітніх). Відповідний законопроєкт № 9185 зареєстрували у Верховній Раді.

Покаранням у виді пробаційного нагляду пропонується доповнити санкції статей (частин статей) Особливої частини Кримінального кодексу України, як альтернативу обмеженню волі. Також на пробаційний нагляд пропонується замінити кримінальне покарання у виді арешту.

Таку ініціативу автори проєкту пов'язують з необхідністю оптимізації слідчих ізоляторів в умовах воєнного стану, зокрема, у збільшенні місць за рахунок ліквідації арештних домів, в тому числі для тримання військовополонених.

Передбачається, що покарання у виді пробаційного нагляду буде полягати в обмеженні прав і свобод засудженого, визначених законом і встановлених вироком суду, із застосуванням наглядових та соціально-виховних заходів без ізоляції від суспільства. Пробаційний нагляд може бути призначений судом на строк від одного до п'яти років.

Засуджений до пробаційного нагляду буде зобов'язаний:

1) періодично з'являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;

2) повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну свого місця проживання, роботи або навчання;

3) не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

Також суд може покласти на засудженого до пробаційного нагляду обов'язки використовувати електронний засіб контролю і нагляду та проживати за вказаною у рішенні суду адресою, дотримуватися встановлених судом вимог щодо вчинення певних дій, обмеження спілкування, пересування тощо.

Бізнес не встигає за сучасним ритмом? Автоматизуйте роботу з LIGA360. Моніторте зміни воєнного стану, правові новації, свіжі судові кейси та діяльність ваших контрагентів. Замовте презентацію LIGA360 для своєї компанії прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини