Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Зниження тиску правоохоронних органів на бізнес: новий законопроєкт зареєстровано у Раді

Реклама

У Парламенті зареєстрували законопроєкт №9211 про зміни до Кримінального процесуального кодексу, які мають знизити тиск та надмірне втручання правоохоронних органів в діяльність українського бізнесу та стимулюватимуть розвиток цифрової економіки.

Мінцифра долучилася до розробки проєкту та розповідає, що зміни збалансують взаємодію держави та бізнесу та врахують інтереси обох сторін - компанії продовжать працювати, а робота правоохоронних органів стане прозорішою та відкритішою.

Серед основних змін:

  • заборона вилучення будь-яких предметів без відповідної ухвали суду;

  • у разі вилучення техніки власник отримає право на копіювання інформації. Тобто в компанії залишиться можливість працювати на інших пристроях;

  • адвокати і власники техніки зможуть знімати обшук на відео;

  • слідчий зобов'язаний обґрунтувати в суді приналежність техніки чи електронного пристрою до злочину;

  • при арешті майна третьої особи прокурор зобов'язаний довести доцільність продовження арешту після закінчення двох місяців;

  • обов'язок прокурора - скасувати арешт майна одночасно з винесенням постанови слідчого про закриття кримінального провадження. Якщо цього не відбулось, то власник може подати скаргу на дії прокурора.

Крім того, проектом збільшено строк звернення з клопотанням про арешт з 48 до 72 годин та підвищено вимоги до обґрунтування отримання дозволу на обшук, збільшено строк розгляду слідчим суддею питання про обшук до 3 днів. Доповнено та уточнено перелік ухвал слідчого судді, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування, зокрема щодо скасування арешту майна або відмову в ньому; щодо тимчасового доступу до речей і документів, яким дозволено вилучення речей, у тому числі пристроїв для обробки, передавання та зберігання електронної інформації або їх складових, і документів, які посвідчують користування правом на здійснення підприємницької діяльності, або інших, за відсутності яких фізична особа - підприємець чи юридична особа позбавляються можливості здійснювати свою діяльність.

LIGA360 - надійний помічник бізнесу в умовах воєнного стану. Не пропустіть жодної зміни законодавства, перевіряйте компанії та фізичних осіб, контролюйте реєстраційні зміни ваших об'єктів нерухомості. Придбайте LIGA360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини