Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В Україні з'явиться платформа для створення та супроводження державних електронних реєстрів

Реклама

Уряд ухвалив постанову щодо використання Платформи для швидкого створення і керування державними реєстрами, повідомляє Урядовий портал.

На платформі державні органи зможуть швидко й зручно створювати публічні реєстри і керувати ними. Цей інструмент стане основою для цифрової трансформації. Адже всі дані будуть впорядковано зберігатися в реєстрах, що пришвидшить запуск онлайн-послуг та діджиталізацію загалом.

Зараз в Україні є понад 450 державних реєстрів. 80% з них технологічно застарілі і вразливі до кібератак. На платформі можна не лише створювати нові, а й технічно переробити і поступово переносити застарілі реєстри. Усі зміни фіксуються і відбуваються тільки через бізнес-процеси. Це внеможливлює незаконні зміни даних.

Платформу вже протестували та скоро вона буде запущена для багатьох органів державної влади. Окрім цього, у подальшому Україна зможе ділитися власним досвідом упровадження Платформи з іншими країнами, які активно цифровізуються.

В Офісі ефективного регулювання розповіли, що саме передбачено ухваленою постановою: 

  • перший порядок, ухвалений постановою, встановлює чіткий механізм функціонування Платформи, технічним адміністратором якої є ДП «Українські спеціальні системи», процедуру та вимоги щодо створення або замовлення створення, адміністрування та ведення публічних електронних реєстрів або інформаційно-комунікаційних систем. Таким чином, держатель публічного електронного реєстру або власник інформаційно-комунікаційної системи  може звернутись до ДП УСС для швидкої, якісної та стандартизованої побудови реєстру/ІКС, шляхом укладення оплатного договору про приєднання до Платформи.

  • другий порядок встановлює механізм використання програмного забезпечення Платформи для створення органами державної влади, державними підприємствами, установами, організаціями власних платформ реєстрів, що в свою чергу дозволить створювати, адмініструвати та вести публічні електронні реєстри та інформаційно-комунікаційні системи, на основі безоплатного та безстрокового договору про використання програмного забезпечення, що укладається з ДП «УСС» за погодженням з Адміністрацією Держспецзв'язку.

Хочете захистити бізнес від ризиків та підвищити ефективність? Придбайте рішення LIGA360 для 10 фахівців за ціною 3! Захист від бізнес-ризиків, потужності AI для ухвалення рішень, зручні інструменти для керівника, юриста, бухгалтера, HR. Замовте на акційних умовах прямо зараз. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини