Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Банки очікують на зростання кредитування бізнесу

Реклама

Банки поліпшили очікування стосовно перспектив кредитування: частка респондентів, що очікують на зростання обсягів кредитування бізнесу, відновилася до довоєнного рівня. Про це свідчать результати щоквартального опитування банків про умови кредитування, повідомили в НБУ.

У І кварталі попит на корпоративні кредити підсилювала потреба в оборотному капіталі, проте зміна процентних ставок його стримувала.

У ІІ кварталі банки очікують на зростання попиту на всі види кредитів для бізнесу. Найбільше - на позики малому й середньому бізнесу, короткострокові та гривневі кредити. 

Респонденти також прогнозують зростання попиту і на роздрібні кредити. Найбільше - на іпотеку. Попит домогосподарств на іпотеку продовжує зростати другий квартал поспіль завдяки поліпшенню споживчих настроїв та зростанню заощаджень. Водночас пожвавлення попиту сповільнюють стримані очікування стосовно розвитку ринку нерухомості.

Умови кредитування

У I кварталі банки посилили стандарти корпоративного кредитування. Водночас частка таких банків зменшується четвертий квартал поспіль. Найбільше підвищилися стандарти для довгострокових і валютних кредитів. Чинники, що впливали на посилення стандартів, незмінні більше року: зростання ризику застави, низька ділова активність у цілому та окремих галузях, погіршення курсових та інфляційних очікувань.

У ІІ кварталі банки прогнозують подальше посилення стандартів кредитування для бізнесу, більшою мірою для великих підприємств та довгострокових кредитів. Водночас фінустанови планують дещо послабити кредитні стандарти для МСП.

Детальніше за посиланням

LIGA360 - єдине джерело інформації для всієї компанії. Дашборд ключових медіа та конкурентних показників, бізнес-новини й аналітика та управління ризиками. Замов прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини