Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держпродспоживслужба відновила перевірки за скаргами на куріння у приміщеннях кафе, барів та ресторанів

Реклама

У квітні 2023 року набув чинності наказ МОЗ України, який визначає перелік підстав для здійснення позапланових заходів державного нагляду (контролю) у сфері законодавства про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров'я населення на період воєнного стану. Про це повідомив головний спеціаліст відділу контролю за рекламою та дотриманням антитютюнового законодавства Держпродспоживслужби Юрій Сахно під час пресконференції в Укрінформі.

До переліку підстав увійшли: самостійне звернення суб'єкта господарювання; доручення Прем'єр-міністра України; звернення фізичної особи.

Чиновник нагадав, що з початку війни уряд ввів мораторій на перевірки у сфері антитютюнового законодавства, що нівелювало контроль за його дотриманням.

«Але відтепер у Держпродспоживслужби стане більше можливостей притягувати до відповідальності недобросовісних власників кафе, барів та ресторанів, які з тих чи інших причин не слідкують за дотриманням антитютюнового законодавства. Сподіваюся, що відвідувачі закладів поважатимуть інших і дотримуватимуться норм бездимного законодавства та не вживатимуть у заборонених місцях тютюнові вироби, кальяни, електронні сигарети та пристрої для нагрівання тютюну», - наголосив Сахно.

Він нагадав, що у разі порушення антитютюнового законодавства відповідальність для закладів ресторанного господарства за куріння в приміщенні становить від 1 000 до 10 000 грн за кожне порушення. З 11 липня 2023 року такий штраф становитиме 3 000 грн за перше порушення впродовж року та 15 000 грн - за кожне наступне.

Довідково:

З 11 липня 2022 року набули чинності норми Закону № 1978-ІХ щодо захисту громадян від вторинних тютюнових та нікотинових викидів. Вони передбачають заборону куріння сигарет для нагрівання у визначених законом громадських місцях нарівні із сигаретами, кальянами та е-сигаретами, куріння яких заборонено з 2012 року.

Також забороняються курилки у приміщеннях підприємств усіх форм власності та надаються повноваження органам місцевого самоврядування встановлювати додаткові вільні від куріння місця.

Згідно з Законом, власники закладів мають розміщувати інформаційне повідомлення про заборону куріння та вживання всіх тютюнових виробів, електронних сигарет, кальянів та пристроїв для нагрівання тютюну.

Потрібно більше інформації щодо цієї бізнес-галузі? Заходь у розділ "Галузі економіки" в LIGA360. Усі потрібні й актуальні документи - зручна структура. Спробуй прямо сьогодні.

Брак інформації є ризикованим для бізнесу. Щоб уникнути цього, скористайтеся Business Help від LIGA360. Надайте вашим співробітникам - керівникам, юристам, бухгалтерам, HR - усю потрібну інформацію для ухвалення рішень. Тільки зараз на акційних умовах.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини