Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кабмін вніс зміни у сфері державної реєстрації нерухомого майна

Реклама

Уряд ухвалив розроблену Міністерством юстиції постанову, якою вносяться зміни до деяких постанов КМ у сфері державної реєстрації.

Документ ухвалено з метою практичної реалізації законів «Про гарантування речових прав на об'єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому», «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення механізму протидії рейдерству», «Про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель», які були прийняті Верховною Радою протягом 2022 року.

Цією постановою вносяться зміни до Порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, Порядку ведення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Порядку ведення Державного реєстру обтяжень рухомого майна, Порядку надання інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Порядку здійснення Міністерством юстиції контролю за діяльністю у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень і державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, Порядку доступу до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Зміни, серед іншого, передбачають:

  • процедурні питання державної реєстрації спеціального майнового права та інших речових прав, похідних від права власності;

  • проведення державної реєстрації прав у автоматичному режимі програмними засобами ведення Державного реєстру прав;

  • інформаційну взаємодію Державного реєстру прав, Державного земельного кадастру та Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва;

  • зміни до структури та складу відомостей Державного реєстру прав, удосконалення його функціоналу з метою спрощення пошуку та проведення дій в автоматичному режимі;

  • звільнення державних реєстраторів юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від плати за отримання витягів з Державного реєстру обтяжень рухомого майна;

  • удосконалення способів пошуку інформації та розширення відомостей, що можуть надаватись із Державного реєстру прав;

  • розширення переліку критеріїв для проведення моніторингу реєстраційних дій в реєстрах як однієї з форм контролю у сфері державної реєстрації, що є необхідним в умовах воєнного стану.

Крім того, одним iз положень постанови передбачено є внесення до Державного реєстру прав повного найменування та ідентифікаційного коду згідно з ЄДРПОУ юридичної особи, що забезпечує діяльність Кабінету Міністрів та Верховної Ради, у разі коли органом державної влади, що здійснює управління об'єктом речових прав, є Уряд або Парламент. Зазначені зміни мають на меті врегулювання особливостей управління об'єктами державної власності зазначеними органами державної влади.

Також конкретизовано, що окремою підставою для відмови у державній реєстрації прав може бути факт застосування до особи санкцій, передбачених пунктами 1, 7, 16 та 24-1 частини першої статті 4 Закону «Про санкції».

За матеріалами Мін'юсту.

Захисти нерухомість та землю компанії. Сервіс SMS-Маяк сповістить про незаконні реєстраційні дії щодо майна компанії. Замов за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини