Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У європейських країнах визнаватимуться цифрові документи з українськими електронними підписами

Реклама

Відтепер у європейських країнах прийматимуться електронні заяви та документи, підписані за допомогою українських електронних підписів. Про це інформує пресслужба Мінцифри.

Як зазначається, Європейська комісія опублікувала перелік країн, які увійшли до списку TC AdES LOTL, що містить інформацію про електронні підписи та печатки держав, які не є членами Європейського Союзу, що дозволяє перевіряти їх у країнах ЄС. Україна стала першою країною, яку включили до цього переліку.

«Українські електронні підписи та печатки на цифрових документах зможуть перевіряти за допомогою інфраструктури ЄС. Це відкриває можливості для українських біженців у ЄС та українського бізнесу, який бажає використовувати електронну форму контрактів й інших документів. Тепер європейські країни зможуть приймати електронні заяви та документи, підписані за допомогою Дія.Підпис-ЄС», - йдеться у повідомленні.

Використовуючи TC AdES LOTL, програмне забезпечення в країнах ЄС може автоматично перевіряти підписи й печатки на цифрових документах та підтверджувати їх дійсність. У результаті успішної перевірки користувач отримає повідомлення «Підпис AdES» або «Печатка AdES». Вважається, що такі електронні підписи мають юридичну силу та відповідають вимогам до вдосконалених електронних підписів чи печаток.

У Мінцифри наголошують, що це є важливим кроком до взаємного визнання кваліфікованих довірчих послуг, яке відбудеться після укладення міжнародної угоди. Напередодні Європейська комісія провела технічну оцінку правового та технічного складника українських електронних підписів і підтвердила, що українська інфраструктура відповідає всім вимогам ЄС для того, щоб бути частиною довірчого списку ЄС.

Європейська комісія також визнала, що Дія.Підпис-EU відповідає регламенту eIDAS Європейського Союзу і ним можна підписувати документи чи контракти, які дійсні як в Україні, так і в країнах ЄС.

Зі свого боку Україна вже визнала кваліфіковані довірчі послуги ЄС. Це дає можливість громадянам ЄС використовувати свої національні кваліфіковані сертифікати для електронних підписів чи печаток в Україні або під час ведення бізнесу з компаніями в Україні.

LIGA360 - єдине джерело інформації для всієї компанії. Дашборд ключових медіа та конкурентних показників, бізнес-новини й аналітика та управління ризиками. Замов прямо зараз.

Запропонуйте своїй команді універсальний і зручний інструмент для роботи - рішення LIGA360. Придбайте його для 10 користувачів за ціною 3! На вибір - рішення для керівників, юристів, бухгалтерів та HR. Деталі акції.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини