Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінекономіки надало роз’яснення щодо бронювання працівника, який працює за сумісництвом

Реклама

Мінекономіки листом від 20.03.2023 р. № 2704-22/11985-07 надало роз'яснення щодо окремих питань бронювання, зокрема, бронювання працівника, який працює за сумісництвом, працівників віком до 27 років (призовників) та громадян України, які проходять військову службу.

Щодо бронювання працівника, який працює за сумісництвом

У міністерстві зазначають, що Порядок бронювання військовозобов'язаних за списком військовозобов'язаних під час дії воєнного стану, затверджений постановою КМ від 27.01.2023 року № 76, не містить обмежень щодо бронювання працівників, які працюють за сумісництвом.

Отже, у разі наявності укладеного у встановленому порядку трудового договору (контракту) між підприємством та працівником, його бронювання на період мобілізації та на воєнний час здійснюється у визначеному постановою № 76 порядку.

Щодо можливості бронювання працівників віком до 27 років (призовників) та громадян України, які проходять військову службу

Згідно з частиною дев'ятою статті 1 Закону "Про військовий обов'язок і військову службу", щодо військового обов'язку громадяни України поділяються на такі категорії:

  • допризовники - особи, які підлягають приписці до призовних дільниць;

  • призовники - особи, приписані до призовних дільниць;

  • військовослужбовці - особи, які проходять військову службу;

  • військовозобов'язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;

  • резервісти - особи, які проходять службу у військовому резерві ЗСУ, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період.

Оскільки, відповідно до цього Закону бронюванню підлягають військовозобов'язані (статті 25), призовники, а також громадяни України, які проходять військову службу (військовослужбовці), бронюванню не підлягають.

Крім того, бронюванню не підлягають громадяни України, які виключені з військового обліку.

Де читати про трудові зміни в умовах воєнного стану? У рішенні LIGA360:HR. Особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й війського огляду та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Запропонуйте своїй команді універсальний і зручний інструмент для роботи - рішення LIGA360. Придбайте його для 10 користувачів за ціною 3! На вибір - рішення для керівників, юристів, бухгалтерів та HR. Деталі акції.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини