Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Економічно обґрунтована ціна на електроенергію на сьогодні становить понад 6 грн/кВт·год - голова НКРЕКП

Реклама

Економічно обґрунтована ціна на електричну енергію для споживачів (у тому числі - побутових) є значно вищою за фіксовані ціни. Про це в інтерв'ю виданню "Енерго бізнес" розповів голова НКРЕКП Костянтин Ущаповський.
За словами очільника Комісії обгрунтованим на сьогодні є тариф понад 6 грн/кВт·год (з врахуванням ПДВ) та складається з:

  • середньозваженої ціни купівлі-продажу електроенергії на ринку на «добу наперед» за березень 2023 року - 3,24 грн/кВт.год (без врахування ПДВ);

  • тарифу на послуги з передачі з 01.04.2023 - 0,43 грн/кВт.год (без врахування ПДВ);

  • середньозваженого тарифу на послуги з розподілу електричної енергії для другого класу напруги з 01.04.2023 - 1,32 грн/кВт.год (без врахування ПДВ);

  • середньозваженого тарифу на послуги постачальника універсальних послуг  - 0,115 грн/кВт.год (без врахування ПДВ);

  • ПДВ (20 %).

Водночас, середньозважена фіксована ціна на електричну енергію для населення становить 1,56 грн/кВт.год (з врахуванням ПДВ). Тобто, на сьогодні діючий тариф на електроенергію для населення покриває близько 25% витрат на її виробництво, транспортування, сплату податків.

Уряд продовжив дію фіксованого тарифа до 31.05.2023, але без визначення додаткового джерела оплати послуг із забезпечення доступності електричної енергії для побутових споживачів.

На думку НКРЕКП, з метою недопущення негативних наслідків у постанові № 483 має бути передбачено механізм компенсації для забезпечення покриття економічно обґрунтованих витрат виробників електричної енергії на виконання спеціальних обов'язків із Державного бюджету України.

На сьогодні через постійні ракетні обстріли рф енергетика України знаходиться в складному стані, пошкоджені енергоблоки українських електростанцій, електромережі та інше майно енергетичної інфраструктури.

«Енергоатом» та «Укргідроенерго» в умовах руйнувань інфраструктури не мають фінансового ресурсу для виконання покладених на них спеціальних обов'язків для утримування фіксованої ціни для населення на діючому рівні. Між учасниками спеціальних обов'язків накопичено багатомільярдні борги.

Водночас, прогнозування цін для побутових споживачів електричної енергії (населення) потребує детальних та зважених розрахунків, особливо стосовно рівня цін, що будуть діяти під час військового стану та після його завершення.

Наразі Урядом опрацьовується різні сценарії змін цін на електричну енергію для побутових споживачів. Розглядаються варіанти - як із збереженням «блочних цін»  в залежності від спожитих обсягів електроенергії, так і запровадження єдиної ціни для всіх побутових споживачів незалежно від обсягів.

Як енергетичному бізнесу управляти ризиками? Спробуйте корпоративне рішення LIGA360. Законодавство й моніторинг змін енергоринку, перевірка контрагентів з України та Великобританії, відповіді експертів щодо ліцензій, перевірок, мита і податків. Докладніше.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини