Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк розробляє дорожню карту послаблення валютних обмежень

Реклама

Національний банк розробляє дорожню карту послаблення валютних обмежень, яка також включатиме в себе питання відновлення курсової гнучкості та повернення до інфляційного таргетування. Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Так, з початку повномасштабного вторгнення регулятор запровадив адміністративні обмеження для збереження контрольованості валютного ринку, захисту золотовалютних резервів, запобігання непродуктивному відпливу капіталу та сприяння зниженню девальваційного тиску, водночас створивши умови для забезпечення економічної діяльності.

Однак із часом ефективність таких обмежень послаблюється, натомість обмежувальний вплив на економічну активність посилюється. Отже, проведення валютної лібералізації в осяжній перспективі стає дедалі актуальнішим.

Як зазначається, дорожня карта визначатиме пріоритетність пом'якшення валютних обмежень, ураховуючи баланс переваг та недоліків від їх застосування. Насамперед послаблюватимуться ті обмеження, що найбільше викривлюють ринкові механізми та/або заважають нормальній бізнес-діяльності.

Спочатку вживатимуться заходи, спрямовані на мінімізацію множинності курсів, послаблення обмежень за торговими операціями, а також заходи зі сприяння надходження нових позик та інвестицій.

Заходи, пов'язані з питаннями торгового фінансування та валютних ризиків банків, а також послаблення обмежень за капітальними операціями, запроваджуватимуться на наступних етапах валютної лібералізації.

Пом'якшення тимчасових валютних обмежень відбуватиметься поступово та не прив'язуватиметься до конкретних дат.

"Ми свідомі того, що адміністративні обмеження виконують, але поступово вичерпують свою функцію. Наразі бізнес потребує "валютного кисню" для ще більшої адаптивності та розвитку. Водночас воєнні ризики залишаються вагомими, а валютні ресурси - обмеженими. Ми ухвалюватимемо рішення про послаблення тих чи інших валютних обмежень, зважаючи на те, яку додану вартість це матиме для української економіки", - наголосив Голова НБУ Андрій Пишний.

Спробуйте єдиний робочий простір для топ-команди. Рішення LIGA360 дозволяє синхронно бачити показники, що впливають на бізнес: зміни конкурентів, згадки в медіа, зміни законодавства, економічні новини. Побачте свою компанію під кутом 360 прямо сьогодні.

Брак інформації є ризикованим для бізнесу. Щоб уникнути цього, скористайтеся Business Help від LIGA360. Надайте вашим співробітникам - керівникам, юристам, бухгалтерам, HR - усю потрібну інформацію для ухвалення рішень. Тільки зараз на акційних умовах.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини