Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Міжнародний реєстр збитків, завданих агресією рф, запрацює у серпні - Мін'юст

Реклама

З серпня цього року запрацює Міжнародний реєстр збитків, завданих агресією російської федерації проти України. Про це заявила заступниця Міністра юстиції Ірина Мудра під час телемарафону, повідомляє пресслужба міністерства.

«Ми вже перейшли від політичних декларацій до юридично зобов'язуючих документів. Власне, Договір, підписаний у Рейк'явіку, - це документ, який покладає певні обов'язки на країн-підписантів», - зазначила Ірина Мудра, говорячи про створення Міжнародного Реєстру збитків.

Наразі триває процедура створення органів управління такого Договору. Це буде міжнародна організація, в якій працюватиме:

  • Секретаріат, який займатиметься збором інформації щодо доказів завданих збитків;

  • Правління, яке верифікуватиме зібрані докази та включати заявки до самого реєстру;

  • Конференція учасників сторін, яка складатиметься з усіх учасників Договору, призначатиме виконавчого директора та прийматиме правила та процедури роботи Реєстру збитків.

За словами заступниці Міністра, це буде Міжнародна спільнота, де Україна відіграватиме ключову роль, оскільки виконавчим директором може бути виключно кандидатура, запропонована Україною. Також свою кандидатуру Україна подає до правління цього реєстру, а ще буде представлена в конференції сторін.

Реєстр включатиме заявки всіх осіб-постраждалих внаслідок агресії рф та доказову базу по цих заявках. А вже наступним кроком має стати створення Компенсаційної комісії, яка матиме компетенцію розглядати такі заявки та присуджувати суми відшкодування збитків.

«Плануємо, щоб на повну Реєстр запрацював з серпня цього року. До цього часу узгодимо всі кроки щодо створення органів управління та фінансування цієї організації», - сказала Ірина Мудра.

У міністерстві звернули увагу, що участь у Реєстрі є відкритою: після підписання Договору протягом невизначеного часу будь-які країни, які підтримали резолюцію Генасамблеї ООН про репарації для України, можуть долучитися до цього Реєстру.

Отримуй актуальну інформацію для збереження бізнесу в умовах війни. Нормативно-правова інформація, щоденні оновлення документів, аналітичних статей та рекомендацій від LIGA ZAKON. Читай за посиланням.

LIGA360 - на підтримку українського бізнесу. Тільки зараз замовте до 10 робочих місць за фіксованою ціною 10000 грн/міс. на пів року. Отримайте доступ до високоякісної бізнес-інформації та зручних інструментів для роботи. Деталі акції за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини