Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Державній прикордонній службі роз'яснили порядок виїзду за кордон заброньованих працівників у службове відрядження

Реклама

Державна прикордонна служба, на звернення ФРУ, офіційно роз`яснила порядок перетину кордону заброньованими працівниками у цілях службових відряджень.

Необхідність надання такого роз'яснення у ФРУ обґрунтували численними зверненнями до Федерації компаній, що забронювали своїх працівників, у питанні перетину кордону з метою відряджень. Так, часто в пунктах перетину кордону вимагають надати витяг з наказу Мінекономіки про бронювання військовозобов`язаного працівника, посвідченого печаткою відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки. При цьому, законодавство не містить такого обов`язку для ТЦК та СП.

Згідно з позицією ДПСУ пропуск через державний кордон громадян України в умовах дії режиму воєнного стану здійснюється з урахуванням вимог Указу Президента від 24.02.2022 № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», законів «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», «Про правовий режим воєнного стану» та Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою КМ від 27.01.1995 № 57, а порядок такого бронювання встановлений постановою КМ від 27.01.2023 № 76.

Отже, відповідно до Правил, особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації у зв'язку з їх бронюванням на період мобілізації та на воєнний час за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів та не підпадають під обмеження, встановлені пунктом 2-14 Правил, мають право на виїзд з України за наявності документів, зазначених у статті 2 Закону «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України» та мають надати:

  • документи, що підтверджують службове відрядження;

  • витяг з наказу Мінекономіки про бронювання військовозобов'язаного (згідно з вимогами пункту 11 Постанови № 76).

Пунктом 11 Постанови визначено, що підприємство видає військовозобов'язаному витяг із зазначеного рішення за формою згідно з додатком 3 до Порядку бронювання військовозобов'язаних за списком військовозобов'язаних під час дії воєнного стану.

Витяг, завірений підписом керівника та печаткою (у разі її наявності) відповідного підприємства, є документом, що підтверджує надання військовозобов'язаному відстрочки.

Витяг видається військовозобов'язаному під розпис у відомості видачі бланків спеціального військового обліку, складеній за формою згідно з додатком 4 до Порядку.

Де читати про трудові зміни в умовах воєнного стану? У рішенні LIGA360:HR. Особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й війського огляду та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Запропонуйте своїй команді універсальний і зручний інструмент для роботи - рішення LIGA360. Придбайте його для 10 користувачів за ціною 3! На вибір - рішення для керівників, юристів, бухгалтерів та HR. Деталі акції.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини