Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Держпраці пояснили, чи може роботодавець перенести визначену графіком щорічну відпустку без згоди працівника

Реклама

У Північно-Східному міжрегіональному управлінні Держпраці нагадали, що роботодавець не має право перенести щорічну відпустку працівника, термін надання якої визначено графіком надання відпусток, на інший період без згоди працівника.

Як зазначається, перенесення щорічної відпустки за ініціативою роботодавця є винятком із загальних правил (ст. 80 КЗпП). В такому випадку, щорічна відпустка може бути перенесена на інший період:

  • тільки за письмовою згодою працівника;

  • за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником);

  • у випадках, коли надання щорічної відпустки в раніше обумовлений період може несприятливо відбитися на нормальному ході роботи підприємства, установи, організації;

  • за умови, що частина відпустки тривалістю не менше 24 календарних днів буде використана в поточному робочому році;

  • основна частина щорічної відпустки становитиме не менше 14 календарних днів.

При цьому в управлінні звертають увагу, що згідно вимог частини 2 статті 12 Закону «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» у період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику у наданні будь-якого виду відпусток (крім відпустки у зв'язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об'єктах критичної інфраструктури.

Як HR-фахівцю економити час? З системою LIGA360: HR-Менеджер всі відповіді для роботи знайдуться в 2 кліки. Персональна стрічка новин, експертні відповіді та трудове законодавство на єдиній платформі. Деталі за посиланням.

Замовте LIGA360 для бізнесу на вигідних умовах. Підключіть до 10 працівників за фіксованою ціною 10000 грн/міс. Забезпечте ключові ролі в команді - керівників, юристів, бухгалтерів, HR - інструментами та інформацією для ухвалення рішень. Замовляйте за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини