Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Верховний Суд висловився щодо відшкодування збитків, завданих підприємству неправомірним збільшенням зарплати

Реклама

Директор товариства несе відповідальність перед товариством за збитки, заподіяні товариству своїми винними діями або бездіяльністю, - за правильність нарахування та виплати заробітної плати.

До такого висновку дійшов Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду у постанові від 17 травня 2023 року у справі № 914/3433/21.

Обставини справи:

Товариство звернулося до господарського суду з позовом про стягнення з директора товариства понад 264 тис. грн збитків. Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідач, будучи директором товариства, нараховував та виплачував собі в період із травня 2020 року до моменту припинення трудових відносин з товариством (до 28 вересня 2021 року) щомісячну винагороду в необґрунтовано завищеному розмірі. Розмір нарахованої та виплаченої відповідачеві щомісячної винагороди перевищував розмір винагороди, що встановлений штатним розписом товариства. Рішенням господарського суду, залишеним без змін постановою апеляційного господарського суду, позов задоволено повністю. Суди попередніх інстанцій виходили з того, що відповідач порушив норми чинного законодавства та статуту, затвердивши своїм наказом новий штатний розпис товариства, встановивши собі як директору товариства посадовий оклад у розмірі 32 тис. грн на місяць.

Швидко потрібна правова позиція чи перелік подібних судових рішень? Спробуй LIGA360 для юриста та адвоката. Готуйся до судового засідання в один клік.

Позиція КГС ВС:

Касаційний суд зазначив, що суди попередніх інстанцій встановили, що директор товариства видав наказ про те, що він приступає до виконання обов'язків директора товариства «з оплатою згідно штатного розпису». Відповідно до цього штатного розпису в товаристві існувала посада директора з посадовим окладом у розмірі 13 тис. грн. Однак після вступу на посаду директора товариства він цього ж дня своїм наказом затвердив новий штатний розпис товариства, збільшивши свій посадовий оклад до 32 тис. грн.

Згідно з абз. 1 ч. 3 ст. 64 Господарського кодексу підприємство, серед іншого, самостійно встановлює свій штатний розпис. Відповідно до статуту товариства його директор подає загальним зборам учасників на затвердження штатний розпис товариства. Втім, у матеріалах справи немає письмового рішення Єдиного учасника товариства про встановлення відповідачеві місячного посадового окладу в розмірі 32 тис. грн або затвердження штатного розпису товариства з таким посадовим окладом.

Касаційний цивільний суд погодився з висновками судів попередніх інстанцій, що директор товариства на підставі ч. 5 ст. 65 ГК України, частин 1-3 ст. 8 Закону про бухоблік, а також положень Статуту товариства несе відповідальність перед товариством за збитки, заподіяні товариству своїми винними діями або бездіяльністю, - за правильність нарахування та виплати заробітної плати.

За матеріалами ВС.

Як керівникам бути впевненими в управлінських рішеннях? Завдяки LIGA360. Знаходь алгоритми дій для бізнесу, читай бізнес-новини, контролюй свою репутацію та діяльність конкурентів. Спробуй прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини