Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Падіння зарплат у приватному секторі практично зупинилося - НБУ

Реклама

Нацбанк оприлюднив щомісячний макроекономічний та монетарний огляд (червень 2023).

Головні висновки:

  • Зростання світової економіки залишалося млявим, що надалі стримувало інфляцію. Високі наявні запаси та слабкий поточний попит тиснули на вартість енергоносіїв у бік зниження. Світові ціни на товари, вагомі для експорту України, переважно коливалися у вузькому діапазоні. Певне послаблення інфляційного тиску дало змогу провідним ЦБ уповільнити темпи посилення монетарної політики, а окремим ЦБ країн ЕМ - навіть її пом'якшити

  • Споживча інфляція далі сповільнювалася (до 17.9% р/р у квітні) з огляду на достатню пропозицію продовольства та пального, зміцнення гривні на готівковому валютному ринку, поліпшення інфляційних очікувань, а також ефект бази порівняння минулого року. За оцінками НБУ, у травні тривало сповільнення інфляції, що передусім пояснюється ефектами бази порівняння та зниженням цін на пальне.

  • У травні тривало відновлення економічної активності, частково через сезонність. Безперебійне енергопостачання та пожвавлення внутрішнього попиту підтримували промисловість та роботу торгівлі. Натомість блокування “зернового коридору” та обмеження на експорт с/г продукції стримували роботу транспортної галузі та низки напрямків харчової переробки.

  • Пожвавлювався попит на робочу силу. Падіння зарплат у приватному секторі практично зупинилося. Доходи ДГ також підтримували індексація пенсій та бюджетні виплати. Кількість переселенців та мігрантів залишається значною.

  • У травні дефіцит державного бюджету розширився під впливом значних видатків, попри збільшення доходів. Дефіцит передбачувано профінансовано за рахунок міжнародної допомоги та внутрішніх боргових залучень. Обсяги останніх залишалися істотними завдяки як збереження попиту банків на бенчмарк-ОВДП для покриття обов'язкових резервів, так і пожвавленню ринкового попиту на державні цінні папери.

  • У квітні дефіцит торгівлі товарами та послугами зберігався на значному рівні, проте поточний рахунок було зведено з профіцитом завдяки надходженню гранту від США. Значні обсяги офіційного фінансування забезпечили приплив капіталу та нарощування міжнародних резервів до 35.9 млрд дол. на кінець квітня. У травні резерви продовжили зростати та становили 37.3 млрд дол., сягнувши найвищого з 2011 року рівня.

  • Привабливість гривневих інструментів надалі зростає, реагуючи на утримання облікової ставки на високому рівні та додаткові заходи НБУ. Зростання чистого попиту на іноземну валюту за безготівковими операціями зумовило збільшення обсягу інтервенцій у травні.

Запропонуйте своїй команді універсальний і зручний інструмент для роботи - рішення LIGA360. Придбайте його для 10 користувачів за ціною 3! На вибір - рішення для керівників, юристів, бухгалтерів та HR. Деталі акції. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини