Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Венеціанська комісія рекомендувала Україні відкласти імплементацію Закону про деолігархізацію у нинішньому вигляді

Реклама

Венеціанська комісія дійшла висновку, що Закон про деолігархізацію не можна застосовувати в нинішньому вигляді і рекомендує Україні застосувати системний підхід. Про це йдеться у висновку Комісії, передає агентство «Інтерфакс».

"Україна бореться з деструктивним впливом "олігархізації" за допомогою "персонального підходу", ухвалюючи Закон про олігархів. Хоча Венеціанська комісія визнає, що у виняткових, надзвичайно критичних ситуаціях, наприклад у ситуації захоплення держави, радикальні рішення можуть бути виправдані, заходи, запропоновані Законом "Про олігархів", викликають серйозне занепокоєння щодо їхньої сумісності з Європейською конвенцією з прав людини та важко узгоджуються з принципами політичного плюралізму і верховенства права", - зазначається у висновку.

Тому Комісія рекомендувала відкласти імплементацію Закону про олігархів, а також виконати низку рекомендацій, зокрема:

  • провести комплексний аналіз наявних системних заходів, їхніх недоліків з погляду повноважень і координації;

  • розробити та впровадити ефективну конкурентну політику;

  • посилити боротьбу з високопосадовою корупцією та запобігання корупції згідно з рекомендаціями GRECO та через реалізацію заходів, передбачених Державною антикорупційною програмою, ухваленою у березні 2023 року;

  • підвищити прозорість та підзвітність у сфері держбюджету та державного управління;

  • підвищити рівень прозорості.

Також наголошується на необхідності посилити реалізацію заходів із протидії відмиванню коштів, включно з прозорістю юридичних осіб та угод, а також своєчасним та ефективним доступом до точної та актуальної інформації про бенефіціарних власників відповідно до рекомендацій MONEYVAL і FATF.

Крім того, Комісія рекомендує посилити правила фінансування політичних партій і виборчих кампаній та наявні механізми контролю, внести зміни до податкового законодавства, посилити незалежність та ефективність ключових регуляторних і контролюючих органів та регулярно проводити оцінку впливу таких заходів.

"Для того щоб такі заходи були ефективними, Венеціанська комісія також рекомендує забезпечити незалежність, доброчесність і неупередженість судової системи відповідно до європейських стандартів", - наголошується у висновку комісії.

LIGA360 - єдине джерело інформації для всієї компанії. Дашборд ключових медіа та конкурентних показників, бізнес-новини й аналітика та управління ризиками. Замов прямо зараз.

Запропонуйте своїй команді універсальний і зручний інструмент для роботи - рішення LIGA360. Придбайте його для 10 користувачів за ціною 3! На вибір - рішення для керівників, юристів, бухгалтерів та HR. Деталі акції.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини