Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бізнес просить не підвищувати вартість еквайрингу під час війни

Реклама

В Асоціації рітейлерів України повідомляють, що бізнесу почали надходити повідомлення від банківських установ про те, що з 1 липня 2023 року очікується підвищення вартості еквайрингу для українського бізнесу у зв'язку з підвищенням ставок інтерчейндж міжнародними платіжними системами. У зв'язку з цим АРУ звернулася до влади, банків та міжнародних платіжних систем із закликом не підвищувати вартість еквайрингу в умовах воєнного стану. Відповідна заява розміщена на сайті бізнес-спілки.

«В разі підвищення ставок інтерчейндж (еквайрингу) для суб'єктів господарювання, це напряму буде мати негативний вплив на вартість товарів та послуг для українських споживачів, оскільки додаткові суми витрат, які повинні будуть закласти торгові компанії на сплату підвищеного розміру еквайрингу можуть сягати більше ста мільйонів гривень на рік», - наголошується у заяві.

В АРУ зазначають, що український роздрібний бізнес зараз акумулює максимум зусиль для стабілізації роботи галузі в умовах воєнного стану, зокрема задля відновлення ринку збуту українських товарів, забезпечення стабільного ринку праці та сплати належної кількості податків для відновлення економіки країни.

Разом з тим, фінансове становище учасників ринку продуктового рітейлу залишається складним та потребує допомоги держави. Враховуючи зниження доходів та фінансової спроможності населення, що додатково ускладнюється воєнними діями та терористичними актами російської федерації, для рітейлу пріоритетом залишається забезпечення доступних цін на продукти харчування та товарів першої необхідності, в тому числі з метою їх стабільного збуту, що напряму впливає на ринок оборотності товарів українських виробників.

Асоціація звертає увагу, що станом на 1 січня 2023 року частка міжнародної платіжної системи Mastercerd на ринку України становить 53,9%, VISA - 45,5%. Тобто, доля двох операторів на ринку України становить 99,4%, що унеможливлює для українських компаній пошуку будь-яких інших альтернатив. Найбільшими банками-еквайрами залишаються три провідні банківські установи, дві з яких є державними - ПриватБанк та Ощадбанк.

Враховуючи значне падіння ліквідності всього українського бізнесу, як торгівлі, так і сфери послуг, відсутності прогнозованості подальшого економічного стану в умовах війни та вільних обігових коштів, підприємці будуть вимушені закладати ці додаткові витрати у ціну товаров (послуг), що буде мати прямий негативний вплив на українських споживачів у вигляді обмеження доступності у купівлі продуктів харчування, лікарських засобів, інших необхідних товарів та послуг внаслідок їх здорожчання.

Отже, з метою підтримки українського бізнесу та споживачів в умовах воєнного стану, Асоціація рітейлерів України просить офіс Президента, Кабінет Міністрів та Національний банк посприяти збереженню ставок інтерчейндж на рівні не вище 0,7% та еквайрингу на діючому рівні, та запобігти його підвищенню до закінчення воєнного стану та протягом трьох місяців після його закінчення. Асоціація рітейлерів України також звертається до міжнародних платіжних систем та банківських установ з проханням не підвищувати ставки інтерчейндж (еквайрингу) в той час, коли країна знаходиться у стані війни.

LIGA360 - надійне джерело інформації під час воєнного стану. Спеціальний блок з законодавчими змінами, аналітикою та роз'ясненнями від експертів, економічними новинами. Отримуйте свіжі дані щодня.

Захистіть свій бізнес з LIGA360. Отримайте повноту інформації для ухвалення управлінських рішень, контролюйте зміни в режимі реального часу на дашборді керівника. Замовте тестовий доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини