Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати пропонують внести зміни до Закону про захист інтересів у сфері інтелектуальної власності під час війни

Реклама

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт № 9383 про внесення змін до Закону № 2174 «Про захист інтересів осіб у сфері інтелектуальної власності під час дії воєнного стану, введеного у зв'язку із збройною агресією російської федерації проти України» в частині строків дії патентів під час війни.

Ним пропонується вдосконалити деякі положення Закону № 2174 з метою недопущення безпідставного подовження чинності майнових прав інтелектуальної власності на винаходи (корисні моделі), строк чинності яких під час дії воєнного стану сплив остаточно і продовженню не підлягає.

Так, Законом № 2174 строк чинності майнових прав інтелектуальної власності, строк чинності яких спливає на день введення в Україні воєнного стану або під час дії воєнного стану, був продовжений до дня, наступного за днем припинення чи скасування воєнного стану. Тобто він продовжив дію фактично усіх без виключення патентів на винаходи, у тому числі й тих, строк чинності яких під час дії воєнного стану сплив остаточно і продовженню не підлягав.

На думку авторів законопроєкту № 9383, з прийняттям Закону № 2174 були створені умови для продовження патентів на винаходи (корисні моделі), які б за звичайних умов мали б завершитись остаточно і не могли б бути продовжені. Окремі володільці патентів, зокрема на фармацевтичному ринку, посилаючись на цей закон, отримали право захищати власне монопольне становище на ринках конкретних ліків, що призвело до збереження високих цін за умов відсутності конкуренції та одноособового впливу на ринок тощо.

Зазначається, що норми Закону № 2174 також стримують розвиток економіки України, перешкоджають виходу на ринок генеричних ліків, у тому числі вітчизняного виробництва, не сприяють підвищенню доступності лікарських засобів для населення.

Тому законопроєктом № 9383 пропонується уточнити, що до дня, наступного за днем припинення чи скасування воєнного стану чинними залишаються не усі, а лише ті майнові права інтелектуальної власності, строк чинності яких спливає на день введення в Україні воєнного стану або під час дії воєнного стану, і чинність яких може бути підтримана відповідно до базового Закону № 3687. Також уточнюється, що чинність майнових прав інтелектуальної власності не може бути подовжена на строк, довший, ніж визначено базовим Законом № 3687.

Прикінцевими та перехідними положеннями пропонується установити, що майнові права інтелектуальної власності, строк чинності яких спливав на день введення в Україні воєнного стану або під час дії воєнного стану, і які не можуть бути підтримані відповідно до базового Закону № 3687, але чинність яких була продовжена згідно із Законом № 2174, втрачають свою чинність з дня набрання чинності цим законопроєктом.

Отримуй актуальну інформацію для збереження бізнесу в умовах війни. Нормативно-правова інформація, щоденні оновлення документів, аналітичних статей та рекомендацій від LIGA ZAKON. Читай за посиланням.

LIGA360 - твоя бізнес підтримка. Тільки зараз скористайтеся акційною пропозицією. Замовте до 10 робочих місць за фіксованою ціною 10000 грн/міс. на пів року. На вибір - рішення для керівників, юристів, бухгалтерів, HR. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини