Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Механізм гарантування речових прав розповсюджуватиметься на майбутню нерухомість - постанова Кабміну

Реклама

Кабінет Міністрів постановою від 13 червня 2023 року № 596 затвердив порядок поширення механізму гарантування речових прав на майбутню нерухомість (квартири, гаражні бокси, інші житлові приміщення).

Згідно з документом забудовники зможуть зареєструвати речові права на майбутню нерухомість, дозвіл на будівництво якої був виданий до 10 жовтня 2022 року, тобто до дня набуття чинності Закону «Про гарантування речових прав на об'єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому».

Ця вимога є обов'язковою для всіх будівельних об'єктів, які отримали дозволи на будівництво після 10 жовтня 2022 року, тобто з дня, коли запрацював закон.

«Завдяки цьому рішенню ми запобігаємо подвійному продажу недобросовісним забудовником однієї і тієї ж квартири різним покупцям. Така схема була можлива саме тому, що забудовник не реєстрував речові права на майбутню нерухомість і покупці не могли перевірити, кому ж саме належить їх майбутнє житло.

Також забудовник повинен оприлюднити на своєму сайті інформацію про себе, об'єкт будівництва та джерела фінансування забудови. Таким чином громадяни зможуть перевірити, чи забудовник оформив речові права на майбутню нерухомість, яку він намагається продати. Окрім цього, отримати інформацію про майбутнє житло можна буде з допомогою нотаріуса», - зазначила Наталія Козловська, заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури.

Крім того, громадяни зможуть ще до здачі об'єкта в експлуатацію зареєструвати свої речові права на житло шляхом безпосередньої купівлі нерухомості у замовника та перереєстрації речових прав.

Перевагою механізму гарантування речових прав також є те, що після реєстрації покупцем речових прав на майбутню квартиру забудовник не зможе без погодження з власником змінювати її технічні характеристики.

За матеріалами Мінвідновлення.

Потрібно більше інформації щодо цієї бізнес-галузі? Заходь у розділ "Галузі економіки" в LIGA360. Усі потрібні й актуальні документи - зручна структура. Спробуй прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини