Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Арештовано активи чотирьох компаній, що вивозили корисні копалини до рф

Реклама

Суд, за клопотанням Бюро економічної безпеки, арештував корпоративні права чотирьох підприємств - надрокористувачів загальною вартістю понад 13 млн грн, власники яких є підсанкційними особами та громадянами російської федерації. Про це повідомляє пресслужба БЕБ.

Зазначається, що співробітники Бюро, аналізуючи рух коштів на банківських рахунках компаній, кінцевим власником яких є громадянин рф, встановили, що впродовж 2020-2021 рр. було виведено на користь бенефіціара понад 224 млн грн.

Ці підприємства мали спеціальні дозволи на користування надрами та видобували пісок і граніт на території Житомирської та Київської областей, а також торгували будівельними матеріалами по всій Україні.

Видобуті корисні копалини загальнодержавного значення за заниженою вартістю продавалися на підконтрольні підприємства, які у подальшому перепродували їх підприємствам реального сектору економіки за ринковими цінами. Ця схема дозволяла ухилятися від сплати податків.

Внаслідок таких дій суму рентної плати за користування надрами було занижено на понад 23 млн грн.

Також було встановлено, що підприємства-надрокористувачі здійснили експорт видобутих корисних копалин до рф загальною вартістю 62 млн грн.

Крім того, виявлено, що службові особи згаданих юридичних осіб скоїли низку порушень податкового законодавства, а саме занизили рентну плату за користування надрами для видобування корисних копалин у період з 2018 по 2022 на понад 8,7 млн грн та податку на прибуток на суму 7 млн грн.

Досудове розслідування у провадженні здійснюється за фактами порушення правил використання надр, незаконного видобування корисних копалин (ч. 3 ст. 240 КК України), ухилення від сплати податків (ч. 3 ст. 212 КК України) та легалізації майна, одержаного злочинним шляхом (ч. 3 ст. 209 КК України).

Перевірити компанію у санкційних списках та її зв'язки з рф та рб можна з LIGA360. Захистіться від токсичних бізнес-зв'язків прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини