Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Fitch підтвердило рейтинг України та оновило прогноз щодо ВВП

Реклама

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) України в іноземній валюті на рівні «CC». Про це йдеться у повідомленні агентства, передає «Інтерфакс-Україна».

Fitch наголошує, що підтвердження РДЕ України в іноземній валюті на рівні "CC" відображає його очікування щодо подальшої реструктуризації комерційного боргу до закінчення дворічної перерви у виплатах за єврооблігаціями у вересні 2024 року.

Аналітики прогнозують, що обслуговування зовнішнього суверенного боргу зросте до $7,6 млрд у 2025 році, великий дефіцит бюджету в середньостроковій перспективі збільшить і без того високий державний борг, а розподіл тягаря з комерційними кредиторами є ймовірною умовою тривалої підтримки офіційного сектора.

На думку Fitch, Україна, ймовірно, віддасть перевагу єдиній комплексній реструктуризації боргу наступного року. Однак у разі збереження невизначеності з безпекою, агентство очікує проміжного кроку у вигляді подальшого відтермінування платежів за єврооблігаціями.

Fitch також підтвердило РДЕ "CCC-" в національній валюті, пояснивши, що вищий рейтинг, ніж у боргу в іноземній валюті, відображає більш серйозні перешкоди для реструктуризації боргу в національній валюті, з огляду на те, що тільки 4% належать нерезидентам, тоді як 48% - НБУ і 38% - українським банкам, зокрема, половина - держбанкам.

У агентстві не вбачають значного міжнародного тиску з метою проведення реструктуризації внутрішнього боргу, зокрема через ризики для внутрішнього попиту на державний борг і довіри до банків. Однак, у більш довгостроковій перспективі все ще існує значний кредитний ризик з огляду на невизначеність щодо джерел фінансування потенційно затяжної війни та значних зусиль з відновлення.

Отримуй актуальну інформацію для збереження бізнесу в умовах війни. Нормативно-правова інформація, щоденні оновлення документів, аналітичних статей та рекомендацій від LIGA ZAKON. Читай за посиланням.

Базовий сценарій Fitch передбачає, що війна триватиме до 2024 року в рамках її нинішніх широких параметрів.

"Ми вважаємо, що нині Україна має стратегічну військову перевагу, підкріплену модернізованим озброєнням, західною розвідкою і твердою рішучістю. Однак у нашому основному сценарії військової переваги недостатньо для рішучого досягнення цілей", - зазначають аналітики.

Агентство констатує відсутність політичних поступок, що могли б стати основою для врегулювання шляхом переговорів і це може призвести до дуже затяжного конфлікту.

"У більш довгостроковій перспективі ми очікуємо, що якась форма врегулювання покладе край війні, хоча вважаємо, що заморожений конфлікт більш імовірний, ніж стійка мирна угода", - йдеться у повідомленні.

За прогнозами Fitch, ВВП зросте на 3,5% у 2023 році і на 4,0% у 2024 році після скорочення на 29% у 2022 році. Споживання дещо відновиться на фоні ослаблення побоювань щодо більш широкої військової ескалації, але інвестиції, як і раніше, в пригніченому стані.

Fitch вважає, що заплановані на цей рік витрати на екстрене відновлення в розмірі $14 млрд будуть недовиконані.

Аналітики очікують зростання бюджетного дефіциту у поточному році до 17,3% ВВП із майже 16% ВВП (25% ВВП без урахування міжнародних грантів) минулого року через пов'язані з війною витрати і скорочення грантового компонента бюджетної підтримки.

Агентство бачить велику невизначеність щодо зовнішнього фінансування після наступного року, частково через потенційну втому донорів.

За прогнозом Fitch, держборг зросте до 85% ВВП на кінець 2023 року і до 94% на кінець 2024 року, тоді як в минулому році він збільшився на 30 відсоткових пунктів - до 78,5% ВВП.

На думку аналітиків, прив'язка долара США до гривні збережеться до 2023 року з помірним зниженням курсу до 2024 року в міру запровадження більшої гнучкості обмінного курсу та поступового послаблення валютного контролю.

Fitch також прогнозує збільшення дефіциту рахунку поточних операцій до дефіциту в 1,8% ВВП у 2023 році та 3,5% у 2024 році з профіциту в 5% у 2022 році, оскільки імпорт відновлюється швидше, ніж експорт.

"Великі кредити офіційного сектора та поступове поліпшення чистої міграції допомагають підкріпити наш прогноз збільшення міжнародних резервів до $38,9 млрд на кінець 2023 року, що еквівалентно 4,8 місяцям поточних зовнішніх платежів, що перевищує медіанне значення для всіх суверенних держав із рейтингом категорії "В", - наголошується у звіті.

Fitch прогнозує, що інфляція знизиться до 14,5% на кінець цього року та до 12,7% у середньому у 2024 році з 15,3% на кінець травня та 26,6% минулого року.

Крім того, у агентстві вважають, що НБУ опустить облікову ставку на 5 відсоткових пунктів - до 20%, проте ризики, як і раніше, зміщені в бік підвищення, включно з наслідками руйнування Каховської греблі.

LIGA360 - єдине джерело інформації для всієї компанії. Дашборд ключових медіа та конкурентних показників, бізнес-новини й аналітика та управління ризиками. Замов прямо зараз.

Працювати в команді - вигідно як ніколи. Саме зараз ви можете замовити до 10 рішень LIGA360 всього за 10000 грн/міс. Отримайте фіксовану ціну за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини