Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Міжнародні резерви України сягнули майже $39 мільярдів

Реклама

Міжнародні резерви України сягнули майже 39 млрд доларів за підсумками червня, що є рекордним показником за всю історію незалежності України. Про це повідомляє пресслужба НБУ.

«Станом на 1 липня 2023 року міжнародні резерви України за попередніми даними становили 38 999,5 млн дол. США. У червні вони зросли на 4,5% та оновили рекордний показник за всю історію незалежності України. До цього результату максимальним був рівень, зафіксований 1 травня 2011 року - 38 351,7 млрд дол. США», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що впродовж червня 2023 року міжнародні резерви продовжували зростати завдяки стійким та ритмічним надходженням від міжнародних партнерів, що перевищили чистий продаж валюти Національним банком та боргові виплати країни в іноземній валюті.

Загалом упродовж минулого місяця динаміку міжнародних резервів визначала низка чинників.

Зокрема, це надходження на користь уряду та виплати за обслуговування й погашення державного боргу

Так, на валютні рахунки уряду в Національному банку надійшло 4 286,4 млн дол. США.

Водночас, за обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті Уряд виплатив 704,7 млн дол. США. Крім того, 171,7 млн дол. США. було сплачено Міжнародному валютному фонду.

Також це операції Національного банку на валютному ринку України. У червні 2023 року Національний банк (відповідно до балансових даних) продав на валютному ринку 1 862,9 млн дол. США та викупив до резервів - 49,6 млн дол. США. Отже, чистий продаж валюти НБУ минулого місяця знизився порівняно з травнем до 1 813,3 млн дол. США.

Надходження від міжнародних партнерів і надалі залишалися помітно більшими, ніж обсяги інтервенцій НБУ з продажу валюти, що здійснювалися для покриття різниці між попитом і пропозицією на валютному ринку України.

Крім того, це переоцінка фінансових інструментів (унаслідок зміни ринкової вартості та курсів валют). У червні внаслідок переоцінки вартість фінансових інструментів збільшилася на 81,3 млн дол. США.

У НБУ підкреслили, що поточний обсяг міжнародних резервів забезпечує фінансування 5,2 місяця майбутнього імпорту.

А ваша топ-команда є поінформованою? Дашборд у LIGA360 - прозоре та актуальне джерело даних. Стежте за новинами, медіа-активністю конкурентів та правовою інформацією на єдиному ресурсі. Дізнайтеся про переваги корпоративного рішення LIGA360 за посиланням.

Працювати в команді - вигідно як ніколи. Саме зараз ви можете замовити до 10 рішень LIGA360 всього за 10000 грн/міс. Отримайте фіксовану ціну за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини