Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Механізм оцінки відповідності транспортних засобів гармонізують з європейськими правилами

Реклама

Українське законодавство у сфері оцінки відповідності транспортних засобів планують гармонізувати з міжнародним та європейським законодавством. Відповідний законопроєкт № 9460 зареєстровано у Верховній Раді.

Автори проєкту зазначають, що Угодою про асоціацію з ЄС передбачено зобов'язання України щодо забезпечення відповідності з технічними регламентами ЄС та системами стандартизації, метрології, акредитації, робіт з оцінки відповідності та ринкового нагляду. Крім цього, Стратегія підвищення рівня безпеки дорожнього руху в Україні на період до 2024 року передбачає, серед іншого, спрощення процедури допуску транспортних засобів до участі у дорожньому русі, у тому числі удосконалення процедури сертифікації транспортних засобів під час перетину державного кордону.

Проєктом визначено поняття документу, що засвідчує відповідність транспортних засобів вимогам технічних регламентів та екологічних норм, приведено у відповідність до вимог Європейського Союзу та FIA положення про визнання документів, виданих іншими органами.

Документами, що засвідчують відповідність транспортних засобів вимогам технічних регламентів та екологічних норм, є сертифікат або інший документ про підтвердження відповідності, виданий згідно із законодавством України або держави - члена Європейського Союзу чи їх уповноваженими органами, виробниками цих транспортних засобів або їх уповноваженими представниками в Україні, або будь- яким іншим іноземним уповноваженим державним органом країни, з якою укладено відповідний двосторонній договір та\або багатосторонній міжнародний договір (крім сертифікатів, отриманих за адміністративними процедурами Російської Федерації та Республіки Білорусь). Позначення рівня екологічних норм, якому відповідає транспортний засіб, має бути внесено до свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу.

Також, уточнено, що чинним власникам авто не треба додатково виробляти окремі документи про відповідність або возити з собою окремо документи про відповідність.

Ввезення на митну територію та перша державна реєстрація усіх видів транспортних засобів (в тому числі механічних та самохідних, спеціальну та сільськогосподарську техніку), предмети їх обладнання або їх частини, здійснюється за умови надання контролюючому органу документів, що засвідчують відповідність транспортних засобів вимогам технічних регламентів та екологічних норм. Наявність документів про реєстрацію та право власності на усі види транспортних засобів (в тому числі механічних та самохідних, спеціальну та сільськогосподарську техніку), предмети їх обладнання та їх частини, щодо відповідності зазначених у абзаці першому цієї статті вважаються визнанням та підтвердженням результатів оцінки відповідності та\або придатності, що відповідають законодавству України. На такі транспортні засоби не поширюються вимоги щодо підтвердження відповідності та\або придатності в Україні.

Встановлено заборону експлуатації транспортних засобів, які не мають документів, що засвідчують відповідність.

LIGA360 - єдине джерело інформації для всієї компанії. Дашборд ключових медіа та конкурентних показників, бізнес-новини й аналітика та управління ризиками. Замов прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини