Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада ухвалила за основу проєкт, який виконує одразу два структурні маяки МВФ

Реклама

Верховна Рада на засіданні 13 липня 2023 року підтримала за основу законопроєкт №9311-1-д щодо оптимізації структури оператора газотранспортної системи, повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Це доопрацьований законопроект, який погоджений з Energy Community та МВФ та виконує одразу два маяки МВФ.

Згідно з пояснювальною запискою законопроект передбачає запровадження удосконаленої моделі корпоративного управління оператора газотранспортної системи за процедурою, яка передбачає передачу частки ТОВ “Оператор ГТС України” в управління безпосередньо державі (в особі Міністерства енергетики України) шляхом приєднання АТ “МГУ” до ТОВ “Оператор ГТС України”, а також призначення першої незалежної наглядової ради в ТОВ “Оператор ГТС України”, яка буде відповідальна за призначення керівника та/або членів виконавчого органу ТОВ “Оператор ГТС України”.

Крім того, законопроєкт встановлює запобіжники, які забезпечують виконання Україною взятих на себе зобов'язань щодо реформи корпоративного управління оператора газотранспортної системи України.

Новий доопрацьований законопроект спрямований на забезпечення належного виконання Україною Меморандуму про взаєморозуміння з Європейським Союзом, та Меморандуму про економічну та фінансову політику з Міжнародним валютним фондом.

Цими документами передбачено такі зобов'язання України щодо реформи корпоративного управління ТОВ “Оператор ГТС України”:

  • запустити корпоративну реструктуризацію ТОВ “Оператора ГТС України” відповідно до узгодженої цільової моделі - до кінця 2 кварталу 2023 року;

  • передати корпоративні права ТОВ “Оператор ГТС України” від АТ “Магістральні газопроводи України” до Міністерства енергетики України, а також прийняти новий статут ТОВ “Оператор ГТС України”, редакція якого має бути розроблена та погоджена із Секретаріатом Енергетичного Співтовариства - до кінця липня 2023 року;

  • провести конкурсний відбір та призначити наглядову раду ТОВ “Оператор ГТС України” - до кінця жовтня 2023 року.

Новим доопрацьованим Комітетом законопроектом уточнені деякі положення щодо колегіального типу виконавчого органу (дирекції) та передбачено, що рішення щодо змін до статуту (нової редакції статуту) оператора приймається за результатами консультацій з НКРЕКП та після отримання обов'язкового висновку Секретаріату Енергетичного Співтовариства.

Наслідком прийняття Закону стане підвищення ефективності функціонування оператора газотранспортної системи України, а також забезпечить Україні можливість доступу до інструментів надання підтримки Європейським Союзом та Міжнародним валютним фондом.

Як керівнику отримувати “відфільтровану” інформацію, що впливає на діяльність бізнесу? На дашборді в LIGA360. Моніторинг репутації, новини ринку й діяльність партнерів та конкурентів у зручному візуальному форматі. Замов індивідуально налаштований дашборд прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини