Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада ухвалила зміни до Закону про оцінку впливу на довкілля

Реклама

Верховна Рада України прийняла у другому читанні та в цілому урядовий Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про оцінку впливу на довкілля" (проєкт № 8410).
Як пояснили в Міндовкілля, законопроєкт дасть змогу пришвидшити повоєнне відновлення України та стимулювати розвиток бізнесу з урахуванням довкіллєвої складової.

Коротко, що зміниться:

  • Цифровізація та спрощення;

  • Скорочення строку проведення з 216 до 67 днів;

  • Громадські слухання під час дії воєнного стану проходитимуть у форматі відеоконференцій;

  • Адресне інформування про всі етапи процедури кожного підписника в реєстрі.

Також народні депутати підтримали поданий Президентом України Володимиром Зеленським законопроєкт №0208 про ратифікацію Конвенції про безпеку в застосуванні хімічних речовин на виробництві №170, зявдяки якому ми зможемо привести свої стандарти хімічної безпеки у відповідність до найкращих міжнародних практик та знизити ризики, пов'язані з хімічними речовинами.

Відзначимо, що нова редакція законопроєкту №8410 отримала багато зауважень від бізнес-спільноти. Європейська Бізнес Асоціація активно долучалась до роботи над законопроєктом ще від моменту його громадського обговорення та підтримувала пропоновані зміни, зокрема у частині прагнення розробників скорочення строків здійснення процедури ОВД, переходу на електронний документообіг, а також можливості продовження здійснення процедури ОВД на територіях, де відбуваються бойові дії або прилеглих до них, тощо.

Разом з тим, за час підготовки документу до другого читання основні зауваження бізнесу щодо дискреційних повноважень уповноваженого органу, посилення зарегульованості процедури та втручання в діяльність бізнесу не були враховані. Більше того, перестороги бізнесу посилились через появу окремих нових положень, які вносять додаткову невизначеність у процедуру ОВД.

Зокрема, законопроєкт вводить можливість відмовити підприємству у видачі висновку з ОВД, тобто надає право уповноваженому органу утриматись від прийняття рішення про допустимість/недопустимість здійснення господарської діяльності та нечітко формулює підстави для відмови у видачі висновку з ОВД. Детальніше про пропозиції від ЄБА, читайте тут

Не пропусти жодної важливої зміни для бізнесу з LIGA360. Налаштуй моніторинг згадок у ЗМІ, змін конкурентів, законодавства та статусів об'єктів нерухомості. Спробуй прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини