Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Дерегуляція агросектору: більшість дозвільних документів скасують

Реклама

Урядовці завершили перегляд інструментів регулювання для бізнесу в сільськогосподарській галузі, повідомляє Урядовий кур'єр.

Було проаналізовано 120 інструментів (дозволів, довідок, декларацій тощо). У підсумку майже всі з них запропонували скасувати або осучаснити. І лише п'ять (приблизно 4%) залишити без змін. 

Серед інструментів, які Міжвідомча робоча група з дерегуляції  рекомендувала скасувати:

  • дозвіл на будівництво меліоративних систем та окремих об'єктів інженерної інфраструктури. Меліоративні системи нині зводять за загальними нормами та вимогами будівництва. Відновлення і побудова нових меліоративних систем на півдні країни, на думку урядовців, особливо важлива. Тож потрібно скасувати зайві бюрократичні процеси;

  • дозвіл на встановлення  електроприладів для нагрівання води у приміщеннях для тварин та птиці. Бойлери нині використовують майже в кожній оселі чи офісі, і дозволи на них не потрібні. Тож такий інструмент зайвий;

  • дозвіл на виготовлення клейм для клеймування шкіри та хутра;

  • погодження місця розташування пунктів приймання риби тощо.

«Навіть попри війну українська агропродукція залишається важливою для продовольчої безпеки у світі. Маємо створити умови для швидкого відновлення нашого сільського господарства та його розвитку. Зокрема, розчистити регуляторне поле від бур'яну, який заважає аграріям вільно працювати на землі, забирає їхні час та кошти. Зайві інструменти потрібно скасувати, решта має стати зручними та не обтяжливими для бізнесу», - зазначила перший віцепрем'єр-міністр - міністр економіки Юлія Свириденко.

Усього ж за час роботи Міжвідомча робоча група з питань дерегуляції переглянула понад 800 інструментів.  

До робочої групи, створеної в січні 2023 року, входять представники міністерств економіки, цифрової трансформації, захисту довкілля та природних ресурсів, юстиції, фінансів, регуляторної служби. До роботи групи залучено експертів Офісу ефективного регулювання, Центру економічного відновлення, Центру економічної стратегії, EasyBusiness, Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України», USAID/UKAid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS».

Підприємці слідкують за змінами з LIGA360. Це рішення дозволяє моніторити всі важливі фактори, що можуть впливати на діяльність компанії. Слідкуйте за законодавчими змінами, реєстраційними змінами компаній, згадками в ЗМІ. Відчуйте повний контроль інформації з LIGA360. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини