Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати пропонують встановити кримінальну відповідальність за ввезення незареєстрованих ліків з метою збуту

Реклама

В Україні можуть встановити кримінальну відповідальність за незаконний обіг лікарських засобів. Відповідний законопроєкт № 9500 зареєстровано у Верховній Раді.

Кримінальний кодекс пропонують доповнити новою статтею 305-1 "Незаконний обіг в Україні лікарських засобів" та встановити кримінальну відповідальність за ввезення в Україну незареєстрованих лікарських засобів з метою збуту чи розповсюдження або їх зберігання, перевезення чи інше переміщення з тією самою метою, крім випадків передбачених чинним законодавством, передбачивши покарання для винних осіб у вигляді позбавлення волі на строк від одного до п'яти років.

За повторне вчинення правопорушення або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою, медичним або фармацевтичним працівником, або у великих розмірах - позбавлення волі на строк від п'яти до восьми років з конфіскацією майна.

У разі вчинення таких дій організованою групою або в особливо великих розмірах, передбачається покарання у вигляді позбавлення волі на строк від восьми до десяти років з конфіскацією майна.

Таку законодавчу ініціативу автори проєкту пояснюють тим, що близько 5% роздрібного ринку лікарських засобів перебуває в незаконному обігу, зокрема, через наявність в чинному законодавстві норм, які дозволяють громадянам ввозити в Україну незареєстровані лікарські засоби для власного використання, а потім їх переведення в незаконний обіг. Також це стосується і випадків перепродажу лікарських засобів, які закуповуються за кошти державного та місцевих бюджетів або реалізації незареєстрованих лікарських засобів, які надійшли до України, як гуманітарна допомога. Окрім того, поширеним порушенням обігу лікарських засобів є неліцензована інтернет-торгівля лікарським засобами, в тому числі і незареєстрованими.

Підприємці слідкують за змінами з LIGA360. Це рішення дозволяє моніторити всі важливі фактори, що можуть впливати на діяльність компанії. Слідкуйте за законодавчими змінами, реєстраційними змінами компаній, згадками в ЗМІ. Відчуйте повний контроль інформації з LIGA360. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини