Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Оподаткування доходу фізосіб від операцій з криптовалютою - роз'яснення ДПС

Реклама

Головне управління ДПС в Житомирській області нагадує, що на сьогодні криптовалюта не має визначеного правового статусу в Україні, зокрема, відсутня нормативна база для її класифікації та регулювання операцій з нею.

На сьогодні дохід, отриманий фізичною особою від продажу криптовалюти включається до загального річного оподатковуваного доходу як іноземний дохід, якщо джерело виплати цього доходу є іноземним, або як інший дохід, якщо виплата доходу здійснюється фізичною особою - резидентом на території України.

При цьому оподаткуванню підлягає сума коштів, яка отримується платником податків від операцій з криптовалютою.

Так, згідно з п.п. 168.1.1 п. 168.1 ст. 168 ПКУ податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов'язаний утримувати ПДФО та військовий збір із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку 18% та ставку військового збору 1,5%.

Платник податку, що отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, та іноземні доходи, зобов'язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію про майновий стан і доходи та сплатити податок і військовий збір з таких доходів.

Також повідомляємо, що НКЦПФР провела чергове засідання Консультаційної ради з питань регулювання віртуальних активів та підбила підсумки публічних обговорень законопроекту про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо врегулювання обороту віртуальних активів в Україні.

Всього до НКЦПФР надійшло близько 200 коментарів, частину з яких враховано. Також було обговорено дорожню карту подальшого впровадження проекту ЗУ про віртуальні активи.

Незабаром опрацьований фінальний текст буде направлено на погодження до профільних органів.

Структура законопроекту складається з таких основних пластів:

- зміни до Податкового кодексу України,

- нову редакція Закону України «Про віртуальні активи»,

- зміни до інших законодавчих актів.

Рішення LIGA360 для підприємців. Єдиний простір для вирішення щоденних завдань: електронна звітність, бізнес-розвідка, роз'яснення щодо підприємницької діяльності та повна база законодавства. Замовте LIGA360 прямо зараз, та витрачайте час на розвиток бізнесу, а не на рутину.

Читайте також:

Правове регулювання NFT в Україні

Оподаткування операцій з криптовалютою після легалізації

ФОП та криптовалюта: операції, розрахунки та податки в Україні

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини