Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк ухвалив рішення про виведення з ринку Sense Bank

Реклама

Правління Національного банку ухвалило рішення вивести з ринку системно важливий банк АТ "СЕНС БАНК" (колишній Альфа-банк Україна) та звернулося з пропозицією до Кабінету Міністрів України щодо участі держави в цій процедурі. Про це повідомила пресслужба регулятора. 

Таке рішення ухвалено через пов'язаність власників опосередкованої істотної участі в АТ "СЕНС БАНК" М.Фрідмана та П.Авена з росією, яка є країною-агресором та здійснила повномасштабне військове вторгнення на територію України.

Негативний вплив репутаційного ризику на діяльність Банку підтверджено також у звіті незалежного аудитора ТОВ "РСМ Україна" за 2022 рік. Крім того, погіршення платіжної дисципліни позичальників Банку вплинуло на регулятивний капітал АТ "СЕНС БАНК", який за період із 01 березня 2022 року до 01 липня 2023 року зменшився на 50%, водночас в інших системно важливих банків він у цілому збільшився на 29%.

На ухвалене рішення також вплинули застосовані до М.Фрідмана та П.Авена санкції РНБО, а також санкції ЄС, Великобританії, Канади, Швейцарії, Австралії, Нової Зеландії, які передбачають блокування активів.

На екстреному брифінгу НБУ повідомили, що з 21 липня в Сенс Банку запроваджується тимчасова адміністрація, адміністратором буде начальниця управління раннього реагування ФГВФО Вікторія Степанець. Очікується, що вона триватиме не більше двох днів після ухвалення Кабінетом Міністрів рішення про націоналізацію банку.

Під час тимчасової адміністрації сервіси для фізичних осіб працюватимуть у звичайному режимі, без додаткових обмежень зі сторони Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Також без обмежень прийматимуться платежі юридичних осіб.

Директорка-розпорядниця Фонду гарантування вкладів Світлана Рекрут додала, що зараз СЕП заблоковано, тому що це вимога чинного законодавства. Банк працює на приймання платежів від юридичних осіб, а вихідні платежі будуть ходити з другої половини дня.

Нагадаємо, Президент підписав Закон, що дозволить націоналізувати колишній "Альфа-банк".

Раніше НБУ визнав небездоганною ділову репутацію акціонерів Сенс Банка та втретє оштрафував за неетичну поведінку щодо боржників.

Банк також потрапив до 10-го пакету санкцій ЄС.

АРМА у червні оголосила відбір управителів для цінних паперів Альфа-Банку.

LIGA360 дозволяє перевіряти компанії у світових санкційних списках, зокрема країн ЄС та США, а також санкційних списках України (РНБОУ, АМКУ). Спробуйте інструмент для перевірки токсичних бізнес-зв'язків прямо зараз. Більше про можливості LIGA360 для контролю compliance ризиків - за посиланням.   

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини