Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Президент підписав Закон щодо відновлення та зеленої трансформації енергетичної системи України

Реклама

Президент Володимир Зеленський підписав Закон від 30 червня 2023 року № 3220-IX щодо відновлення та зеленої трансформації енергетичної системи України (законопроєкт № 9011-д).

Як зазначають у Європейській Бізнес Асоціації, цей законопроєкт врегульовує надзвичайно широкий спектр питань та існуючих проблем галузі альтернативної енергетики України.

Так, ним, зокрема, запроваджується система видачі гарантій походження електричної енергії, виробленої з відновлюваних джерел енергії.

За своєю суттю гарантія походження підтверджує обсяг відпущеної в мережу або виробленої та використаної для власного споживання електричної енергії, виробленої з відновлюваних джерел енергії та видається на обсяг 1 МВт/год. Право власності на гарантію походження може бути передано окремо від електричної енергії, а обіг гарантій походження може здійснюватися окремо від обсягів електричної енергії впродовж 12 місяців з дати виробництва обсягу електричної енергії, на який видана така гарантія походження.

Буде створено окремий реєстр гарантій походження, який в подальшому інтегрують до регіонального реєстру Енергетичного Співтовариства. Уповноваженим органом із видачі гарантій походження буде НКРЕКП. Гарантія формуватиметься автоматично в реєстрі.

На думку ЄБА, система видачі гарантій походження може стати потужним стимулом для активізації експорту «зеленої» енергії з України, а також посилити тренд всередині країни на використання енергії, виробленої з альтернативних джерел.

Також, законопроєктом вводиться новий для України механізм стимулювання виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії - механізм ринкової премії. За ним Гарантований Покупець виплачує суб'єктам господарювання, яким встановлено «зелений» тариф, та суб'єктам господарювання, які за результатами аукціону набули право на підтримку, різницю між розміром «зеленого» тарифу або аукціонною ціною та розрахунковою ціною за електричну енергію. Подібна модель також має назву Feed-in-Premium або контракти на різницю та передбачена серед іншого Директивою Європейського Парламенту та Ради 2018/2021 від 11.12.2018, що обов'язкова до імплементації в Україні.

Придбання послуги за механізмом ринкової премії буде здійснюватися Гарантованим Покупцем на підставі договору про надання послуги за механізмом ринкової премії. Форму такого типового договору, розмір, розрахунок вартості послуги, процедура сплати послуги затвердить НКРЕКП.

Суб'єкти, які приймуть рішення та вийдуть із балансуючої групи Гарантованого Покупця отримають право укладати з ним договір про надання послуги за механізмом ринкової премії. У такому випадку договір буде укладатися на строк дії «зеленого» тарифу.

Для суб'єктів, які тільки отримали право на підтримку за результатами аукціону, строк надання підтримки становитиме 12 років.

Законопроєкт передбачає також низку інших нововведень, серед яких:

  • надання права суб'єктам господарювання виходити з балансуючої групи Гарантованого Покупця;

  • надання права виробниками та Гарантованому Покупцю експортувати електричну енергію;

  • запровадження можливості завершення будівництва та введення в експлуатацію до кінця 2023 року об'єктів, що планують виробляти електричну енергію за «зеленим» тарифом (за деякими категоріями джерел енергії).

Як енергетичному бізнесу управляти ризиками? Спробуйте корпоративне рішення LIGA360. Законодавство й моніторинг змін енергоринку, перевірка контрагентів, відповіді експертів щодо ліцензій, перевірок, мита і податків. Докладніше.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини