Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Литва пропонує посилити альтернативний маршрут експорту українського зерна через країни Балтії

Реклама

В Уряді Литви звернулися до керівників Європейської комісії з пропозицією посилити транспортний шлях між Україною та країнами Балтії, щоб забезпечити альтернативний маршрут для експорту українського зерна та інших продуктів, повідомляє МЗС Литовської Республіки.

У листі наголошується, що рішення росії припинити чорноморську зернову ініціативу та бомбардування Одеського порту погіршують і без того складну ситуацію з продовольчою безпекою у світі.

Міністри зазначили, що перспективною та довгостроковою альтернативою для експорту українського зерна може стати транспортний шлях між Україною та країнами Балтії - Балтійська дорога. Поліпшення інфраструктури коридору та полегшення обробки вантажів між різними залізничними коліями сприятиме збільшенню транспортної спроможності. 

Крім того, після застосування спрощених адмінпроцедур на польсько-українському кордоні, запровадження зелених смуг та переведення митних процедур у порти країн Балтії, можна було б транспортувати навіть у кілька разів більше сільськогосподарської продукції як автомобільним, так і залізничним транспортом.

«Інфраструктура країн Балтії може стати перспективним і надійним транзитним шляхом для української продукції. Морські порти країн Балтії мають велику пропускну спроможність сільськогосподарської продукції - 25 млн. тонн. на рік лише на зерно», - йдеться у листі.

У листі міністри запрошують Комісію активно співпрацювати з усіма державами-членами ЄС, щоб забезпечити транзит української продукції та оцінити конкретні заходи, запропоновані Литвою, для зміцнення альтернативного маршруту Балтійського шляху.

Корпоративне рішення LIGA360 - надійний помічник для аграрного бізнесу. Законодавство та аналітика про земельні відносини під час війни, перевірка партнерів та клієнтів в Україні та Великобританії, моніторинг статусу земельної ділянки. Докладніше.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини