Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Верховний Суд підтвердив правомірність застосування податківцями штрафних санкцій на суму 1,8 млн грн за прострочення платежу на один день

Реклама

Несвоєчасна сплата узгодженого податкового зобов`язання відбулася з вини платника податків, оскільки належне оформлення платіжного доручення (підписання його уповноваженими особами) залежало виключно від його волі. Тому податківці правомірно застосували штрафні санкції у розмірі 1,8 млн грн за порушення платником податків строку сплати грошових зобов'язань з рентної плати на 1 календарний день.

До такого висновку дійшов Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду у постанові від 03.07.2023 у справі № 826/6820/18.

У постанові, зокрема, наголошено, що формування позивачем платіжного доручення 30 травня 2016 року о 16:41, тобто в межах операційного часу обслуговуючого позивача банку, із зазначенням всіх необхідних реквізитів, однак без підпису уповноважених осіб є недостатнім для висновку, що грошовий переказ було ініційовано.

Також, судом зазначено, що саме після надходження до банку підписаного платіжного доручення, що відбулося 30 травня 2016 року о 17:59, тобто після операційного часу, у банку виник обов`язок з проведення відповідного платежу. Цей обов`язок був виконаний наступного дня, що відповідає вимогам статті 8 Закону N 2346-III та пункту 2.19 Інструкції № 22.

Оскільки належне оформлення платіжного доручення (підписання його уповноваженими особами) залежало виключно від волі позивача, відсутні підстави вважати, що несвоєчасна сплата узгодженого податкового зобов`язання відбулася не з вини позивача, а з вини банку, а тому висновок суду першої інстанції про те, що позивач своєчасно виконав свій обов`язок є помилковим.

Враховуючи викладене, Касаційний адміністративний суд скасував рішення судів попередніх інстанцій, а касаційну скаргу Головного управління ДПС у Полтавській області задовольнив, ухваливши нове рішення про відмову у задоволенні позовних вимог про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення у сумі штрафних санкцій 1,8 млн грн.

За матеріалами ДПС.

Швидко потрібна правова позиція чи перелік подібних судових рішень? Спробуй LIGA360 для юриста та адвоката. Готуйся до судового засідання в один клік.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини