Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Банки відзначили зростання кількості схвалених кредитних заявок бізнесу

Реклама

Обсяг позик як бізнесу, так і населення в наступні чотири квартали продовжить зростати. Про це свідчать результати щоквартального Опитування банків про умови кредитування, повідомили в НБУ.

У ІІ кварталі попит на корпоративні кредити дещо підвищився. Більше половини банків повідомили про збільшення попиту на позики малого та середнього бізнесу. Фінустанови зазначають, що підприємства зберігають інтерес переважно до гривневих кредитів. Потреба в оборотних коштах та капітальних інвестиціях підтримує попит бізнесу, а вищі процентні ставки та конкуренція банків його стримують.

У ІІІ кварталі фінустанови прогнозують зростання попиту на всі типи корпоративних кредитів, найбільше МСП та гривневі позики. Попит на іпотеку збільшується третій квартал поспіль, а на споживчі кредити збільшився вперше з IV кварталу 2021.

Умови кредитування

У ІІ кварталі фінустанови дещо підвищили кредитні стандарти для бізнесу. Найбільше - для довгострокових і валютних позик. Конкуренція з іншими банками додатково вплинула на пом'якшення стандартів кредитування великих підприємств.

У ІІІ кварталі, вперше від повномасштабного вторгнення росії, банки планують послабити корпоративні стандарти кредитування. Більшою мірою для МСП, короткострокових та гривневих кредитів. Натомість респонденти знову очікують підвищення кредитних стандартів для довгострокових і валютних позик.

Уперше з початку повномасштабної війни опитування зафіксувало збільшення кількості схвалених заявок на кредити бізнесу. Проте для позик великим підприємствам показник і надалі скорочується. Обмеження, установлені для позичальника кредитною угодою, вищі процентні ставки, жорсткіші заставні вимоги та менші строки кредитів залишаються основними чинниками, що стримують підвищення рівня схвалення заявок.

Банки пом'якшують стандарти кредитів домогосподарствам другий квартал поспіль. Найвагоміший чинник пом'якшення стандартів для іпотечного кредитування - конкуренція між банками, а для споживчого - позитивні очікування платоспроможності споживачів.

Крім того, банки очікують зростання вартості депозитів населення та вперше з початку війни - нижчої вартості коштів бізнесу і капіталу.

Визначальним чинником зростання обсягу коштів клієнтів став вищий рівень відсоткових ставок за депозитами. Додаткові чинники - регуляторні вимоги, пропозиція від бізнесу та наміри фінустанов змінити структуру фондування.

Перевіряйте компанії, приватних підприємців та фізосіб у LIGA360. Система відобразить офіційні дані з держреєстрів: реквізити, судові справи, фінансовий і податковий стан. Дізнайтеся як мінімізувати ризики для бізнесу, замовивши презентацію.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини